Nästa artikel
Frukostklubbspremiär, specialmodeller & hastighetsrekord i Saab 900
Avsnitt 77

Frukostklubbspremiär, specialmodeller & hastighetsrekord i Saab 900

Publicerad 29 april 2022
Frukostklubben har dragit igång, Claes Johansson har smattrat runt i en av världens äldsta Saabar, Carl Legelius har monterat nyrenoverade stolar i sin Alfa Romeo Giulietta Spider och Calle Carlquist berättar om dagen då han slog Bosse Ljungfeldts hastighetsrekord – i en Saab 900 Turbo utan turbo!

I veckans avsnitt av Studio Klassiker berättar Claes Johansson om en fantastisk körmorgon i Stockholms innerstad innan han dök upp på vårpremiären av Frukostklubben.

– Jag gick upp tio över fyra, packade smörgåsar och termos och fick förmånen att köra en Saab 92 som såvitt jag vet är den tredje äldsta Saaben som existerar. Den åkte jag runt i på Stockholms tomma gator. En bra dag på jobbet.

– Jag körde nästan 234 km/tim, man blev nästan ”hög” på den där upplevelsen efteråt, säger Calle Carlquist om upplevelsen att toppfartstesta en Saab 900. Foto: Tony Andersson

Calle Carlquist var på plats den där dagen 1987 när Teknikens Värld toppfartstestade en Porsche 911 DP1 Zirkelbach som nådde 315 km/tim. Men i skuggan av den körde Calle en Saab 900 Turbo utan turbo som också imponerade.

– Jag var fortfarande väldigt ”grön” både som motorjournalist och förare så det var pirrigt. Men bilen gick fantastiskt var otroligt fin att köra, säger han.

Målet var att slå Bosse Ljungfeldts hastighetsrekord, och så blev det också.

– Jag körde nästan 234 km/tim, man blev nästan ”hög” på den där upplevelsen efteråt.

Så lyssnar du på Studio Klassiker!
  • Du kan lyssna i spelaren direkt på hemsidan men även ladda ner podden gratis (högerklicka på de tre punkterna till höger om spelaren och välj "Ladda ned").
  • Med podden nedladdad kan du lyssna när du vill och var du vill.
  • Du kan även prenumerera på Klassikers podcast via Apple, Spotify, Podcaster eller valfri annan podapp – sök på Studio Klassiker!
  • Medverkande i detta avsnitt är Claes Johansson, Calle Carlquist och Carl Legelius.
  • Har du någon fråga, ett förslag eller något annat att säga till eller berätta för Studio Klassiker? Ring vår telefonsvarare: 08-736 12 64!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.