Nästa artikel
Podcast: På besök i Tjorven-museet
Avsnitt 125

Podcast: På besök i Tjorven-museet

Publicerad 2024-02-15 07:00 (uppdaterad 2024-02-15 14:34)
Studio Klassiker hälsar på hos Jimi Essén och Tjorven Café och Museum i Rockneby. Vi pratar bland annat om hur Tjorven ska köras, drömfyndet och försöken till nytillverkning på 1980-talet.

Tjorven – eller KVD 440/441 – var en storslagen svensk industrisatsning som fick en mycket kort historia. Men intresset består och blir bara större, inte minst tack vare Tjorven Café och Museum som lockar tiotusentals besökare varje år. Vi träffar Jimi Essén!

I museet är variationen stor trots att det bara är en modell som ställs ut. "Jag går igång på broschyrbilar, alltså de exemplar som var med i olika reklamsammanhang." säger Jimi Essén. 

Den gula bilen i mitten är en av de två prototyper med Fiatmekanik som byggdes på 1980-talet i ett försöka återuppliva Tjorven.

HSB i Karlstad skänkte sin renoverade Tjorven till Jimi och museet. En extremt fin bil som användes fram till bara för några år sedan. Läs om den i Klassiker 5/2008.

Brand-Tjorven är en ploj, men en mycket välbyggd sådan. Minns du aprilskämtet?

Tjorven var inte bara postbilar, man satsade stort på att få ut bilen som arbetsbil hos fastighetsbolag och andra som behövde något mer vädersäkert än en flakmoped.

Tjorven gjorde även gröntjänst, på flygflottiljerna användes den bland annat till att samla in bromskärmar från Draken med. 

I verkstaden hänger en Porsche 914! "Frihetskänslan är densamma som i Tjorven men annars har de inte mycket gemensamt!" säger Jimi.

Så lyssnar du på Studio Klassiker!
  • Du kan lyssna i spelaren direkt på hemsidan men även ladda ner podden gratis (högerklicka på de tre punkterna till höger om spelaren och välj "Ladda ned").
  • Med podden nedladdad kan du lyssna när du vill och var du vill.
  • Du kan även prenumerera på Klassikers podcast via Apple, Spotify, Podcaster eller valfri annan podapp – sök på Studio Klassiker!
  • Medverkande i detta avsnitt är Fredrik Nyblad, Claes Johansson och Carl Legelius.
  • Har du någon fråga, ett förslag eller något annat att säga till eller berätta för Studio Klassiker? Ring vår telefonsvarare: 08-736 12 64!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.