Nästa artikel
Studio Saab – Sonett, mjukhårda nackstöd, rallyrattar & Gunnar Palm
Podcast

Studio Saab – Sonett, mjukhårda nackstöd, rallyrattar & Gunnar Palm

Publicerad 30 december 2022
Studio Klassiker är åter på besök hos Saab Car Museum i Trollhättan där vi pratar med museets intendent Peter Bäckström. Sonett, 99, typiska tillbehör och så ett avslöjande: Därför blev Erik Carlsson "På Taket" och codrivern Gunnar Palm ovänner.

I senaste avsnittet av Studio Klassiker pratar vi återigen Saab tillsammans med Peter Bäckström, intendent på Saab Car Museum. Han är inne på att Saab 99 inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar i Sverige, på samma sätt som den fått utomlands.

– I utlandet har man sparat på Saab 99 på ett annat sätt än i Sverige. Problemet med 99:an är att den så otroligt bra i folkrace och rallycross. Den har så styv front att man kan trycka undan andra bilar utan att själv få skador. Många fina bilar har dött på det sättet. Saab 99 får inte den uppskattning den förtjänar, det är en fantastiskt intressant bil som inte liknar något annat i sin konstruktion. Ganska fransk, om jag får uttrycka mig så, säger han.

Peter Bäckström tipsar också om det – enligt honom – bästa 99-köpet. Det är någon av de sista årgångarna, 1982–84 med H-motorn och gärna femväxlad låda.

– En fantastisk bil att köra och glädjas åt och kanske uppdatera med väl valda tillbehör.

Så lyssnar du!
  • Du kan lyssna i spelaren direkt på hemsidan men även ladda ner podden gratis (högerklicka på de tre punkterna till höger om spelaren och välj "Ladda ned").
  • Med podden nedladdad kan du lyssna när du vill och var du vill.
  • Du kan även prenumerera på Klassikers podcast via Apple, Spotify, Podcaster eller valfri annan podapp – sök på Studio Klassiker!
  • Medverkande i detta avsnitt är Peter Bäckström, Claes Johansson och Carl Legelius.
  • Har du någon fråga, ett förslag eller något annat att säga till eller berätta för Studio Klassiker? Ring vår telefonsvarare: 08-736 12 64!

Saab Cars Magazine #9 Från Ur-Saab till NEVS 9-3 Aero

SVERIGES SAABTIDNING #9

Gunnar Palm – kartläsarlegenden
Läs om de legendariska rallytävlingarna med Erik Carlsson bakom ratten. Tidernas mest uthålliga förare, men också en kartläsare i världsklass. Varför gick de skilda vägar efter alla triumfer. Journalisten Eric Lund ger intervjuar legenden Gunnar Palm. 

Den bortglömda herrgårdsvagnen!
Ordet tidskapsel är lätt att använda slarvigt. Men när en hel herrgård i Jämtland stannat upp i tiden … och det i garaget står en Saab 95. Den excentriska gårdsägarnas sista bil. En overklig och lite vacker historia av Henric Tungström.

Ursaaben mitt i verkligheten
Om vi kunde tänka oss att hänga med Saab 92001 på sin första och sista besiktning? En sådan fråga hinner inte nå frågetecknet innan vi var på plats. En helt vanlig – historisk – dag i Trollhättan.

Allt om sista Saaben! Tillverkad av NEVS
Redan samlarobjekt, den allra sista Saab 9-3 Aero. Den som slutade tillverkas 2014 och endast fanns i två kulörer. Den som några få beställde på nätet. Vilken historia!

Köpguide: Saab 99
Bussiga bilen. Antingen som lite spinkig och sirlig i linjerna. Eller som den bussiga vardagskamraten med überstötfångare och sköna stolar. Så hittar du din Saab 99.

Saab 99 Turbo 1980
Herrejösses, finns det så här fina bilar? Japp. Vi kollar in en unik turboklassiker som bara gått 3 500 mil sedan ny. Mums.

Saab 96. Indiskt gul. Med hönstrappa.
Carina sålde aldrig sin 18-årsbil. Den hade ju både spoiler och farthöjande dekaler. En klassiker som åldras med behag.

Dödens motorcykel – med Saabmotor
Han kallade Döden. Säkert av en anledning. Men hans motorcykel med rytande Saab tvåtaktsmotor sjuder av liv. Vilken skapelse!

Emma och 90:an
Emma Hurtig är lokaltidningsreporter. Med trygg hand zick-zackar hon genom Västergötland i jakt på nyheter. I en outslitlig Saab 90.

Sanningen om Saab-cigaretterna
Fanns de i verkligheten? Ett påhitt i efterhand? Vi skingrar rökridåerna kring Saabs märkligaste reklamsatsning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.