Nästa artikel
Dags att rädda en Panda!
Rädda en Panda del 1

Dags att rädda en Panda!

Publicerad 22 juli 2010 (uppdaterad 17 oktober 2013)
Utrotningshotade pandor, dem ömmar vi för. Särskilt de fyrhjulsdrivna. Klassiker har fått en Fiat Panda 4X4 1988!

Att köpa bil kostar pengar. Att äga bil kostar pengar. Köp dyrt och sälj billigt brukar vara den vanliga visan. Om man nu kan få en bil helt gratis – låt vara att vissa mindre renoveringsbehov föreligger – borde det kanske bli en bra affär för en gångs skull. Detta är historien om hur tidningen Klassiker får en bil gratis och denna bils resa tillbaka till riksvägarna. Eller inte.


Äventyret börjar med att Carl Legelius säljer sin Peugeot 205 GTI till Micke Granberg i Falun hösten 2009. Micke är en klok man som förutom en diger samling av veterancyklar även vill ha full kontroll på samtliga intressanta bilar som säljs på Blocket.

Under en rutinsurfning upptäcktes en unik och utrotningshotad Fiat Panda 4x4 som stod uppställd på en parkering inte långt från Mickes hem. Utgångspriset var 2500 kr men allteftersom tiden gick sjönk priset. Det visade sig att bilen levde under ett skrotningshot. Dagen för skrotning var bestämd men i takt med att denna närmade sig sjönk priset från ett par tusenlappar till gratis mot avhämtning.

Bilen var i gott skick, besiktigad så sent som 2009 med några mindre defekter. Säljaren mumlade någonting om ett bagatellartat fel på motorn. Tydligen slamrade motorn övernaturligt mycket då den startades.


Micke gjorde det enda rätta och ringde inte Världsnaturfonden utan Klassiker. En räddningsplan gjordes raskt upp då det var bråttom. En gratis Panda 4x4 får man inte missa!

Micke kontaktade säljaren och ombesörjde bogsering till en tryggare parkeringsplats. Från redaktionen åkte jag och Carl Legelius tillsammans med bilbegåvningen Johan Ålander raskt upp till Falun, alla fyllda av tro, hopp och kärlek om en härlig framtid med en Panda.

På plats i Falun möts vi av Bo Legelius utrustad med dragbil och biltransport samt en dunk med helt ny motorolja inköpt på Lidl(!). Ska detta bli Klassikers billigaste projektbil genom tiderna?

Av Staffan Erlandsson
 

Med en Panda kan man parkera i bäcken när man ska fiska.

Fyrhjusldrift, lerig väg och en lycklig Panda-förare.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.