Bild
Nästa artikel
Kung av blästersand

Kung av blästersand

våra klassiker

Fredrik försöker hålla masken, men undrar vad som hände med hans Volvo 165. Är det gråvita skelettet hans lyxkombi?

Kommer du ihåg sagan om den lille herren som gick till Mäster Skräddare med en bit tyg som han ville göra en rock av? Det bidde som bekant en tumme av den tygbiten. Med renoveringen av min Volvo 165 är det mer tvärtom. Det började med en blygsam ambitionsnivå om att få den körbar och besiktigad och slutade med totalrenovering.

Jag vill påstå att det som dramaturgerna kallar ”point of  no return” nåddes i och med ett mejl från Klassikers mekexpert Julle.

Datorskärmen fylldes plötsligt med nakenbilder. Bilder som föreställde en alltmer avklädd Volvo 165. Först i kulörerna grönt och rost och sedan med en vitgrå så kallad washprimer efter att den blästrats. Mycket lite lämnades till fantasin.

Det var med skräckblandad glädje som jag såg bilderna på den plötsligt heldemonterade bilen. Å ena sidan, lycka över att den här unika bilen blir ordentligt renoverad, men samtidigt en viss sorg då jag såg hur min tänkta sommarkalender suddades fri från träffar med 165:an.

Att jag inte riktigt var i fas med verkligheten blev tydligt då jag senast besökte Julle och Volvon. Med mig hade jag massor med kartonger med skinande nytt godis. Bland annat fyra nylackerade stålfälgar, svindyra BF Goodrich 165-15-däck med vit sida, ohemult dyra navkapslar i nyskick och normalt dyra snobbringar.

Men hos Julle fanns liksom ingen bil att sätta fast hjulen på. Och när jag stod och tittade på den tomma karossen sjönk det långsamt in att det kommer att dröja innan så blir fallet.


Under tiden fortsätter jakten på delar. I vissa fall har behovet fyllts med råge och hur det kommer sig att jag har 23 navkapslar, 8 blinkershus, 3 grillar och 4 mittkonsoler kan jag inte rikigt förklara.

Men här är några grejer som fortfarande saknas: Den bakersta delen av dropp­listen, bakrutetorkaren. gummlister till dörrarna och panelen till insidan av bakluckan. Har du nåt av detta – hör av dig! Kanske vill du byta mot en grill?

Volvo 164 herrgårdsvagn 1972

Ägare: Fredrik Nyblad, reporter
På ytan: Var det ganska lite rost.
På djupet: Var det väldigt mycket rost.
I luften: Ett slutdatum för ­renoveringen.

Kommentarer

#1
Mark Bergfors
2011-08-25 13:12

När får vi en färsk rapport på hur det går hos Julle? Jag och flera med mig är nyfikna.

#2
Lars "Julle" Olofson
2011-08-25 15:37

Tjae Mark, kommande nummer av Klassiker är ett hett tips.
/Julle

#3
Gäst
2011-08-25 23:02

Uppdatera oss om läget varje vecka. Visa vad som gör och hur det görs. Det borde finns uppslag till hur många artiklar som helst. Arne kan nog lära er hur man skriver och berättar, fråga honom!

#4
Tony Axelsson
2011-10-22 10:03

Var hittade ni dessa bf goodrich? Mvh Tony

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.