Nästa artikel
Lag Iréne Panik anfaller
Klassikerkampen 2.0

Lag Iréne Panik anfaller

Publicerad 20 februari 2012 (uppdaterad 17 december 2013)
Med 15 000 kronor på fickan ger sig Lag Iréne Panik i kast med sin uppgift att hitta sin bil. Kriterierna Ikon, snabb, väghållande och snabb måste uppfyllas.
Minuten efter att vi tilldelats 15 000 kronor i ett diskret kuvert har vi en strategi klar. Vi ska inte gå på det där med Blocket igen. Fynd som dyker upp på där finns alltid i fel ända av landet och sugs upp av ondsinta bilentusiaster på några minuter. Eller så blir det budgivning och det vet man ju hur det brukar kännas efter en sådan – särskilt om man vinner. Nej, vi ska söka oss andra vägar. Klubbsajter, forum och – jo de finns fortfarande – tidningsannonser! Men bäst av allt är ju att hitta de där bilarna som egentligen inte är till salu. Genom spaning, kontakter och lösa tips.

Till en början känns 15 000 kronor som nästan onödigt mycket pengar – det finns ju massor av intressanta bilar för hälften så mycket. Men det är ju alltid det man inte kan få som är mest intressant och snart spanar vi efter bilar i 25 000-kronorsklassen ”som man borde kunna pruta ner”.
En obesiktigad Alfa Romeo Giulietta på Blocket (jaja) drar hårt i köptarmen men det går inte på villkors vis att få den att rymmas inom budgeten. Och någon Jaguar XJ6 för 15 000 hittar vi inte heller trots att ”de brukar vara snorbilliga”, som en i laget uttrycker det. Inte ens när vi sätter ut en köpesannons.

Istället får jag nytta av att för två år sedan ha distansarrangerat en bilaffär. Bekant A, låt oss kalla honom Olof, hade drabbats av akut platsbrist och undrade om jag visste någon som på kort varsel kunde tänkas vilja köpa hans ovanliga bil. Jag tipsade bekant B, låt oss kalla honom Lars, som jag visste har en weak spot för modellen, är extremt handlingskraftig och dessutom har gott om utrymmen. Inom några timmar var knuten löst – B köpte bilen av A.
Nu dyker bilen upp i diskussionen igen och det visar sig att ingenting har hänt sedan utryckningen för två år sedan. Ett knackande ljud i motorn och tidsbrist har satt käppar i hjulen.
”Men det är nog bara en ventillyftare”, säger Lars entusiastiskt och mailar två bilder på den svarta godbiten.
 
Allt faller på plats. Ikon? Absolut! Snabb? Ja den har ju V8! Kurvig? Jo det måste man väl ändå… Väghållande? Utan tvekan, de körde ju bana med dem på 1980-talet!
En Rover 3500 Vanden Plas 1983! Samtliga i Lag Iréne Panik faller pladask. Ingen lägger märke till bogserlinan som ligger framför bilen.
 
 
Av Carl Legelius

Rover 3500 Vanden Plas

Iréne Panik
Lag Iréne Panik: Daniel Östlund, Fredrik Nyblad & Carl Legelius
Budget: 15 000 kronor
Krav som bilen måste uppfylla: Ikon, snabb, kurvig och väghållande
Strategi: Dissa Blocket
Bil: Rover 3500 Vanden Plas 1983
Prognos: Motorproblem, körförbud och objektet 45 mil bort till trots – vi har en vinnare!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.