Nästa artikel
Volvo 165-träff i Bremen
165

Volvo 165-träff i Bremen

Publicerad 14 februari 2011 (uppdaterad 24 oktober 2013)
Inte mindre än tre stolta ägare av en Volvomodell som aldrig funnits infann sig på Bremen Classic Motor Show.

Möten mellan människor blir ju långtifrån alltid som man tror. Det upplevde jag för drygt ett år sedan då jag besökte Birmingham Classic Motor tillsammans med kollegan Claes Johansson.

Ambitionen att överraska Saabklubben med numret av Klassiker där hans fantastiska Saab 95 Husbil var på omslaget kom fullständigt på skam. När vi efter en del viftande med armarna fick klubbmedlemmarna att prata med någon annan än varandra och fick en chans att överlämna tidningen till dem kom svaret snabbt: ”Oh, one of those”.

Att Claes unika husbil bara ”var en av de där” kan möjligen förklaras med att Claes bilder på de båda Ramselebyggda Saabhusbilarna synts i den engelska Saabklubbens tidning.

Med det lite misslyckade mötet i Birmingham i minne blev Bremen Classic Motor Show 2011 desto roligare för mig. I Volvoklubbens monter blev jag mottagen med öppna armar av Jens-Peter Voss och Stephan Poppe – som båda har varsin Volvo 165!

Jens-Peter Voss prenumererar på Klassiker och blev därför mycket glad när han läste om vår nya projektbil. Jens-Peter köpte 2009 en Volvo 165 som enligt honom Volvo i Tyskland byggt. Enligt honom har totalt 30-40 Volvo 165 byggts av Volvohandlare i Tyskland. Jens-Peters Volvo är byggd på en 145 från 1970 och en 164 från 1974, ombyggnaden ska ha skett i slutet av 1970-talet. Precis som Klassikers Volvo 165 ser hans bil ut att vara i originalskick – om det inte hade varit för den detaljen att en herrgårdsvagnsversion av 164 aldrig byggts i Volvofabriken i Torslanda.
Jens-Peters Volvo har stått utomhus i många år och var i ett bedrövligt skick när han köpte den, bilen är nu under renovering och ambitionen är att den ska vara klar till VROM-träffen i Göteborg 2012.

Stephan Poppes Volvo 165 stod även i år utställd på Bremen Classic Motor Show. Jag såg den för första gången för två år sedan då den precis var färdigbyggd. Stephan har inte gjort det enkelt för sig då han dels gaskonverterat sin Volvo, dels använt en 245 från 1992 som bakre karossdel. Stephan har lagt igen karosshålen för de stora bakljusen som kom 1981 och även tagit bort tanklocket.

Stephan Poppe och Jens-Peter Voss uttryckte stor glädje över att Klassiker nu kommit över den Volvo 165 som karosserifirman Yngve Nilssons i Laholm byggde 1972 och för mig blev nog deras entusiasm den största upplevelsen under hela mässan. 

Jens-Peter Voss, Fredrik Nyblad och Stephan Poppe är helt överens om att en Volvo ska ha en rak sexa på tre liter och kombikaross!

En 145:a som byggts om till 165? Nej, det här har faktiskt varit en 245 från 1992 innan Stephan Poppe satte igång svetsen.

Stephan Poppes Volvo 165 blev färdig för två år sedan.

Volvo Duett till vänster och friggebod som går in i en Volvo 245 till höger! Alla sektioner av huset är max 100x180. Stephan Poppe överväger att ta med sig huset till Vallåkraträffen för att campa i den.

Så här såg Jens-Peter Voss Volvo 165 ut när han köpte den för två år sedan. Istället för kromlist nedanför sidorutorna fanns där mossa!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.