Nästa artikel
Jowett Javelin Saloon: Blir den Årets Klassiker?
Reklampaus

Jowett Javelin Saloon: Blir den Årets Klassiker?

Publicerad 2024-01-20 06:30
Det är dags att rösta fram Årets Klassiker. Kandidat nummer åtta är en Jowett Javelin Saloon 1951.

Det var mycket som var rätt med Jowett Javelin – självbärande kaross, individuell hjulupphängning fram och låg tyngdpunkt. Drivkällan var en fyrcylindrig boxermotor. I Sverige sålde det udda engelska märket bra, hela 1 871 exemplar från 1948 till 1954 – då företagets personbilstillverkning lades ner. Klas Andersson tog över en bil som renoverats en gång i tiden men som stått i 27 år. En krockskada på bakluckan lagades och sedan vidtog det som är grundkursen i att få en bil körbar: Bromsar, tänddelar, service och nya däck. Ett dött startrelä och en läckande vattenpump behövde också fixas, efter det hade Klas en Javelin redo för vägen igen. Klassiker fick låna den för ett resereportage och utprovning.

Juryns motivering: Vardagsbilar från förr kan lätt bli bortglömda när de kommer från utdöda bilmärken, därför är det en kulturgärning att rädda en sådan.

Läs hela reportaget här.

Ägare: Klas Andersson

Nu är det upp till dig som läsare – vilken av våra tio kandidater ska bli Årets Klassiker 2023? Alla som röstar har chans att vinna priser för totalt över 30 000 kronor från Verktygsboden!

Rösta här!

1:a pris PELA Verktygsvagn med 13 lådor och topplåda
Stabil verktygsvagn med avlyftbar topplåda med gasfjädrad lucka. Lådorna är kullagrade och klarar 33 kilos belastning. Värde 9 995 kronor.

2:a pris PELA Mekaniska hjuldollies med stativ
Fyra hjuldollies som klarar 680 kg styck. Aluminiumrullar som behåller formen och roterar mot däcket. Med mekanisk spärr. Värde 6 995 kronor.

3:e pris PELA Hexagon LED-takbelysning 
Ger ett dramatiskt ljus till ditt garage, framhäver linjer och konturer. Bra vid t ex polering. På bilden monterad på egenbyggd träram. Värde 5 995 kr. 

4-10:e pris PELA Starthjälp med multifunktion 
Multifunktions-starthjälp för bil och andra fordon som hjälper till att starta motorn när den strejkar p.g.a. för låg spänning i batteriet. Värde 1 295 kronor. 

Senast den 5 februari 2024 vill vi ha ditt svar.
Vinnarna presenteras på www.klassiker.nu samt i Klassiker 3/2024.
Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

Rösta här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.