Nästa artikel
134 bilar på samlarbilsauktion!
auktionsfrossa

134 bilar på samlarbilsauktion!

Publicerad 6 maj 2019 (uppdaterad 9 maj 2019)
En Opel för en miljon, en konstnärlig Volvo Amazon och Per-Albin Hanssons gamla Cheva. Det är några av objekten som säljs på auktion den 9-10 maj.
De har dykt upp på webben lite allt eftersom den senaste månaden, bilarna som ska säljas på Bilweb Auctions stora vårauktion den 9-10 maj. Det handlar till största del om bilar från privatpersoner och inte som flera gånger tidigare om större samlingar. Bilarna finns utspridda över hela landet och det finns heller inget speciellt tema utan variationen är stor.
 
En av de mer udda utbuden är en av 2 314 tillverkade Opel Admiral Cabriolet från 1939. Den pampiga paradvagnen köptes ny till disponenten på Munkedals Bruk som behöll den ända fram till 1952 då samlaren Lennart Krus tog över den. Sedan dess har bilen stannat inom familjen Krus. Opels lyxbilar blev aldrig några större framgångar och efter andra världskriget koncentrerade man sig på volymtillverkning av folkbilar. Med ett uppskattat auktionsvärde på 1-1,2 miljoner är Admiralen en av de mest värdefulla på auktionen. I skrivande stund ligger budet på 520 000 kronor men reservationspriset är inte uppnått.
 
En rad Volvo Amazon finns i listan, bland annat en 123 GT som värderas till 360 000 – 400 000 kronor. Den beskrivs som att vara i ”ett exceptionellt renoverat nyskick” och tidigare Amazonrekord talar för att den säljs för de pengarna. Just nu ligger budet på 247 000 kronor.
I andra ändan på Amazon-skalan finns en bil som kanske inte tilltalar den typiska bilentusiasten men som kanske kan vara en god investering för konstkännaren. Kanske. Enligt beskrivningen är den småslitna Amazon -69:an bemålad av konstnären Erling Johansson och konstverket gestaltar Gällivares historia. Konstverket blev färdigt 1991 och just nu ligger budet på 22 000 kronor.
 
En statsmannagrå Chevrolet Master De Luxe 1938 tilltalar, att den dessutom ägts och körts av statsminister Per-Albin Hanssson gör den ännu mer intressant. Den helrenoverade bilen har länge tillhört Sparreholms Bilmuseum men nu ska den säljas. Här känns det bedömda värdet rimligt, mellan 80 000 och 140 000 kr. Redan nu är reservationspriset uppnått och när den digitala klubban faller på fredag förmiddag får vi se hur mycket köparen tycker att proveniensen är värd.

I skrivande stund är det få bilar som nått sitt reservationspris men det säger inget om hur det går till slut. På torsdag och fredag avslutas auktionerna. Istället för att som på Tradera tillämpa en sluttid där sista bud ett visst klockslag gäller, kör Bilweb Auctions med ”nedräkning”. För varje nytt bud som kommer in förlängs tiden för att ge möjlighet till nya budgivare. Inte sällan pågår budgivningen i 10-20 minuter innan någon vinner.

På tidigare auktioner betalade köpare en förutbestämd inropsavgift på ett fast belopp. Nu har man ändrat det till fem procent inkl moms. Säljaren betalar tio procent plus moms av auktionsbeloppet.

Du hittar auktionen på www.bilwebauctions.se
 

En exceptionell Saab 99 Turbo 1980 – ska den går för över 200 000 kr som Bilweb Auctions tror?

BMW Touring som varit med i Klassiker för ett tiotal år sedan. Just nu ligger budet på 80 000 kr.

Superovanlig BMW Alpina B8 i uppseendeväckande färgsättning. Bedömt värde 390 000 – 450 000 kr.

Bortglömda Alfa 33 – minns den i detta lågmilade exemplar. Endast 700 garanterade mil! Bedömt värde 90-130 000 kr.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.