Bild
Nästa artikel
Alpen och jag

Alpen och jag

Läsarnas Klassiker

Benny Einarssons Audi 100 Coupé har varit i släktens ägo ända sedan 1970-talet, men det var först alldeles nyligen som han själv tog över den.

Första gången jag satt i den lotus­vita Audin var jag nio år gammal. Det var 1975 och min farbror Rune och faster Monica hade just köpt bilen. Den såldes ny i Halmstad i maj 1972 och nu hade den gått 1 000 mil och var fortfarande i nyskick.
 

Alpen och jag

De första nio åren tjänade Alpen – som den alltid kallats tack vare sitt regnummer ALP 032 – som familjebil och även som husvagnsdragare. Rune som jobbade som bilprovare oljeduschade den regelbundet samt tvättade och vaxade sin drömbil ofta.
 

Alpen och jag

År 1984 blev Alpen entusiastbil och vid Runes pensionering 2005 renoverades växellådan med koppling samt topplock, ventiler och oljetätningar. Bilen fick även efter en tråkig parkeringsskada en ny lack i originalkulören.
 

Alpen och jag

Värt att notera är att inget är bytt i fram- eller bakvagn för att ”stuket” på bilen inte ska riskera att ändras. Den tidstypiska ”europamålningen” mellan bakljusen gjordes av Rune redan på 70-talet då han tyckte bilen var för vit bak. Då polerade han även bort den svarta färgen på navkapslarna.
 

Alpen och jag

I oktober 2018 fick jag köra Alpen för första gången och blev helsåld på den. Ett år senare fick jag köpa den men gav Rune och Monica en modellkopia i skala 1:18 för att de aldrig skulle vara utan looken.
 

Alpen och jag

I april förra året – på min 54:e födelsedag – hämtade jag och min fru Maria Alpen i Falkenberg för att köra de 160 milen hem till Boden. Vi hade bokat tre övernattningar med garageplatser längs vägen och allt gick problemfritt. I samband med köpet hade jag låtit platsbygga ett nytt rostfritt avgassystem.
 

Alpen och jag

Jag har plockat ut hela inredningen samt kemtvättat golvmattor och säten. Därefter monterade jag en svensksydd helt ny modellanpassad överdragsklädsel från 1970-talet, fyndad på Tradera förra våren.
 

Alpen och jag

Det har också blivit några vintermil på fabriksnya vinterdäck – de funkar bra även på en klassiker.
 

Alpen och jag

I Klassiker nr 4/2021 berättade jag om min Audi och skrev att jag saknade två plåtfälgar till sommardäcken. Fälgproblemet löste sig redan på fredagen efter att tidningen kom ut. Jonas från Luleå ringde och erbjöd mig fälgar och dessutom ville han köra hem dem till mig i Boden, för han ville naturligtvis också se bilen han läst om i tidningen.
 

Alpen och jag

Vill du också ha med din bil under vår vinjett ”Läsarnas Klassiker” i tidningen Klassiker? Skicka då ett mail till red@klassiker.nu. Det vi behöver är ett par bilder på din bil och antingen skriver du själv en text som Benny gjort eller så gör vi en kort intervju med dig på telefon.
 

Taggar: Reportage, Audi 100

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.