Nästa artikel
Annorlunda AMG
hybridbil

Annorlunda AMG

Publicerad 5 november 2020 (uppdaterad 5 november 2020)
AMG är ju intimt förknippat med Mercedes-Benz, men ibland har de haft lite affärer vid sidan om. Möt Mitsubishi Debonair V3000 Royal AMG!
Debonair var Mitsubishis flaggskepp som kanske levde kvar i sextiotalet lite för länge. Först 1986 avlöstes den av en toppmodern modell med framhjulsdrift, V6-motor och en gedigen lista med utrustning och finesser. 

Nya Debonair V var så 1986 det kunde bli, kantig, stram men ändå med en viss flamboyans, och färgen var med fördel vit.  

Hur tankegångarna gick runt att kontakta just AMG i Tyskland för att piffa till Debonair V, och att AMG dessutom tackade ja till det hela får vi nog aldrig klarhet i. Men åttiotalet var fullt av märkliga allianser mellan bilmärken, trimfirmor, modehus och andra.

Så kanske en tyskstylad lyxjapan inte var så långt utanför boxen man kan tro i efterhand. Värstingversionen fick det fullständiga namnet Mitsubishi Debonair V3000 Royal AMG (Långa namn på bakluckan var prestige det också - på åttiotalet.) 

Vad AMG gjorde var en rejäl massage. Grill, hela karossens nederdel och skärmkanter med mera ändrades. Kjolar och spoilers skulle det vara, och en liten sänkning, samt trendiga lackerade fälgar.  På insidan en ratt med AMG-emblem.

Under huven gjorde man – ingenting! Debonair V3000 Royal hade redan en 3-liters V6 med en liten kompressor som gjorde den god för 200 hästkrafter – det ansågs räcka.

AMG-Debonairen var en boulevardbil, inte en racer. Den var mer lämpad att kryssa runt med i neonljusen vid Ginza än att jaga sportbilar på Suzuka.

Om den första Deboniarmodellen höll i sig i 22 år så blev generation 2 bara ett kort mellanspel. Den byttes ut redan 1992 och då ströks den egendomliga AMG-versionen. Det uppskattas att det kan gjorts drygt 1 500 exemplar fram till och med 1992.  

Fast samarbetet med AMG var inte helt över – 1991 kom en AMG-Galant. Men det är en annan historia.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.