Nästa artikel
Auktionsfirma ändrar sig om Ewys PV
Reportage

Auktionsfirma ändrar sig om Ewys PV

Publicerad 29 januari 2018
Flera av Klassikers läsare har påpekat fel i auktionsfirman Artcurials beskrivning av en Volvo PV544 som Ewy Rosqvist von Korff tävlat med. Auktionsfirman backar nu från en del av de uppgifter man tidigare lämnat om bilens proveniens.
Rallyföraren Ewy Rosqvist von Korff är kanske mest känd för segern i Argentinas Grand Prix 1962, men innan hon fick en fabriksstyrning för Mercedes-Benz körde hon Volvo.

Den röda PV 544som ska auktioneras ut på Rétromobile-mässan i Paris i februari tävlade hon med 1960-62. Bland annat körde hon Monte Carlo-rallyt i den 1962.

Enligt Artcurials tidigare objektbeskrivning så ska hon det året ha vunnit damklassen. Och det har flera läsare reagerat på. Det var väl Pat Moss som vann det året?


För att reda ut det hela har Niklas Hannah hos Artcurial gått till ”hästens mun” för att få rätt uppgifter. Man har alltså frågat Ewy Rosqvist von Korff själv.

– Hon berättar för oss att det var en kontrovers om tekniska frågor mellan henne och Pat Moss, berättar Niklas Hannah. Men Ewys överklagan till tävlingsjuryn avslogs och hon blev därmed tvåa efter Pat Moss.

Samtidigt berättade Ewy som idag är 88 år att hon och Pat Moss efter tävlingen fick varsin identisk tävlingsbuckla, vilket hon anser var speciellt.

Året därpå – 1963 – vann Ewy damklassen i Monte Carlo-rallyt. Men då i en Mercedes-Benz.

Vad det innebär för auktionen att Artcurial delvis ändrar sig om proveniensen för objektet  återstår att se. Det är trots allt en bil som Ewy Rosqvist von Korff tävlat med – även om den inte har just en Monte Carlo-seger bakom sig.

Den nionde februari klubbas bilen i Paris utan reservationspris.


Länk till auktionen

Ewy Rosqvist von Korffs autograf finns på bilen, det är dock inte hon som äger den.

Bilen ägdes efter tävlingsåren av en Volvomekaniker innan den 2012 såldes på Blocket. Den nya ägaren har återställt den till rallyskick och är nu den som säljer den på auktionen i Paris.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.