Bild
Nästa artikel
Bara körd av en liten tant till kyrkan på söndagar

Bara körd av en liten tant till kyrkan på söndagar

Lågmilare

Den gamla bilhandlarklyschan "Bara körd av en liten tant till kyrkan på söndagar" är fullt riktig och sann i det här fallet

En del bilar är fascinerade som modeller antingen genom historia, design eller teknik, en del genom sin bakgrund.
Jag blev kontaktad av en kille i Stockholmstrakten som renoverade en Chevrolet Chevelle från 1972, och ribban på renoveringen var satt till 100% fabriksoriginal. Detta innebär att allt som genom åren brukar fixas till eller försvinna skulle vara som det var. inklusive allt "slarv" och det finns det rätt gott om på USA-bilarna från den här tiden, färgstänk, halvtaskiga fogar, sneda detaljer, övermålade delar i motor och chassi, dinglande kablar med mera. 

Mycket byggdes enligt devisen syns det inte finns det inte, en amerikansk bil från förr kan bjuda på många överraskningar, men hur gör man då för att fixa till det så att det ser som exakt det var då, jo man måste hitta en likadan originalbil, en bil som ingen skruvat, lackat eller gjort någonting överhuvudtaget på sen den rullade av fabriken 1972. 
Chansen att en sån bil finns, av rätt modell är näst intill obefintlig, men i det här fallet gjorde det det, och den fanns i Hunnebostrand dit jag åkte för att fotodokumentera bilen in ner till minsta skruv och mutter.

Hur kommer det sig att en Chevelle Malibu från 1972 finns i Sverige i orört originalskick och har under 3000 mil på mätaren?

Jo, ett äldre par som just blivit pensionärer hade beställt bilen ny hösten 1971 hos GM i Sverige, men bestämde sig att åka över till USA för att hämta bilen själva från fabrik och ta den på en semestertur runt om i det stora landet.  


Sorgligt nog avled mannen under resan, men änkan bestämde sig till slut för att ta med bilen hem. All dokumentation finns med inklusive papperen  från den advokatfirma som hjälpte damen med att få ut bilen/dödsboet från USA.

Väl hemma kom damen att använda bilen väldigt sparsamt, bilsäljarklyschan "bara körd av en liten dam till kyrkan på söndagar" är i det här fallet helt och fullt riktig, för det var vad hon gjorde, Chevellen fick i princip nästan bara rulla söndagar till kyrkogården där hennes man vilade. I 90-års åldern bestämde sig tanten för att det var dags att sälja av bilen, mern hade två förbehåll. Ett var att den inte skulle vara kvar i bygden för hon ville inte behöva stöta på sin kära ögonsten igen. Förbehåll nummer två var att inga raggare skulle få tag i den...


Så den hamnade i goda händer hos en entusiast i Hunnebostrand, som haft den i ett tiotal år, bor i ett varmt garage och pysslas om varsamt, den har ännu inte gått 3000 mil. Bilen är dessutom en Malibu fyrdörrars hardtop, trots att det byggdes 24192 stycken av dessa, så är det en mycket ovanlig modell för oss.   
 

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Åke Mjuk
2012-01-09 20:48

Jag tycker det har börjat skrivas alldeles för mycket om fula och tråkiga USA-bilar på Klassikers webbsida. Om tidningen Klassiker vore likadan som webbsidan så skulle jag inte förnya prenumerationen någon mer gång.

#2
biltrafik.blogspot.com
2012-01-09 21:13

Jag håller med om att utvecklingen är en smula oroväckande, men just denna historia tycker jag passar utmärkt i tidningen. Orörda standardbilar är kul, oavsett nationalitet.

http://biltrafik.blogspot.com

#3
Roar Lynum
2012-01-09 21:17

Håller med, kul med udda amerikanare, dom spelade en stor roll i Skandinavien tidigare, MEN glöm inte bilar från ovanliga länder....Paykan reportage kanske ???

#4
Staffan A
2012-01-10 07:24

En jänkare då och då går väl an, denna var ju intressant. Men helt nya bilar som i senaste numret? Olycksfall i arbetet?

#5
OveJ
2012-01-10 08:25

Suck. Vad hände med Klassikers vidsynta och open minded fans? Ordet "inte" smyger sig in på ett tråkit sätt. Paykan (???) eller tantkörd Chevelle är lika intressant om det är Klassiker som skriver om dom på hemsidan eller i tidningen.

#6
kaninteloggain
2012-01-10 12:31

Läckert! Jag tycker det är väldigt roligt att det finns unika exemplar som gått få mil, och behållits i originalskick. Och det spelar ingen roll om det är en 240, Rekord eller Chevelle. Det finns ju enstaka bilar kvar i detta fantastiska skick, och dessutom berättar de om hur man byggde bilar vid den tiden. Kabeldragningen under huven var sällan snygg, och inte satt dörrar och luckor så exakt som idag, inte ens på bilarna i broschyrerna...

Vill fråga Åke Mjuk vad han vill se för bilar här, när det inte är OK med USA-bilar. Får det vara japanska? Spanska? Belgiska? Från Australien? Vilka årsmodeller? Har du talat om för tidningen vad du vill se, eller nöjer du dig med att klaga?

//hultarn

#7
OlleH
2012-01-10 13:39

Åke Mjuk: ett tips, det går att strunta i att klicka på artikeln och tvångsläsa den, såvida det inte står en Klassikermedarbetar bakom ryggen med en avhuggen vevstake och tvingar dig.
Samma sak med tidningen, en ointressant artikel går att bläddra förbi. Det är när man bläddrar förbi det mesta i tidningen som man avslutar prenumerationen.
En 70-talare med 3-4000 mil på mätaren är klockren i Klassiker.
Men som sagt, nyare bilar kanske man kan låta vara.

#8
bilspanaren.blogspot.com
2012-01-10 14:45

Om vi ska återgå till själva bilen, som ju är mycket trevlig, och vara petig, så tycker jag det är lite synd att ägaren bytt ut de stora aluminiumnummerskyltarna och tagit bort stänkskydden. Det borde den här bilen väl ha haft om den rullat så länge, om än inte mycket, i Sverige? Det förhöjer kanske inte utseendet men ser trevligt ut, tycker jag, och skiljer ut den från renoverade eller mer nyligt importerade vagnar. Reflexer under bakre kofångaren sitter i alla fall på plats - och visst kommer backspeglarna från Volvo?

#9
Daniel Madsen
2012-01-10 18:35

Fin bil! hade en 71 coupe svensksåld, saknar den när jag ser dessa bilder!

#10
Leif-Åke Boström
2012-01-14 05:29

Har för ett år sedan köpt en Ford LTD-66 som har gått 5748 mil helt orginal, det är något visst med en amerikanare, inget finsnickeri, men känslan med V8 muller och mjuk gungande gång, det är något visst ändå.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.