Bild
Nästa artikel
Barndomens Nynäs-mack

Barndomens Nynäs-mack

Reportage

Nils-Inge Gustavsson har återskapat macken som han brukade cykla förbi som barn – i skala 1/24. Han har lagt ner mycket tid på att få till rätt mått och detaljer.

Barndomens Nynäs-mack

När Nils-Inge Gustavsson gick i skolan brukade han cykla förbi Nynäs-macken på Tivedsvägen i Älgarås strax utanför Mariestad och när han blev lite äldre var det där han tankade moppen.

Barndomens Nynäs-mack

Nu har han byggt en modell av bensinstationen i skala 1/24 – och han har gått mycket noggrant till väga.

Barndomens Nynäs-mack

– De slutade med bensinförsäljningen 1998, säger Nils-Inge. Men byggnaden står kvar så för två år sedan var jag och min far på plats och mätte upp den i verkligheten.

Barndomens Nynäs-mack

Genom att titta på gamla bilder som Älgarås Hembygdsförening har i sitt arkiv så har Nils-Inge kunnat få till de rätta detaljerna.

Barndomens Nynäs-mack

Byggnadsmaterialet har nästan uteslutande hämtats från egna lager, här har överblivna delar av ett laminatgolv kommit till användning för bland annat väggar och tak, rutor och vikdörrar är gjorda av gamla cd-fodral.

Barndomens Nynäs-mack

– Jag har också använt saker som plastgalgar, isskrapor och kaffe-pinnar, säger Nils-Inge. Egentligen är det bara ”grusplanen” framför macken som jag har behövt köpa.

Barndomens Nynäs-mack

Under ungefär ett år har han hållit på med bygget, av och till på lediga stunder. Samtidigt har intresset för bensinstationshistoria ökat.

– Nästa projekt är en kopia av Shellstationen i Ljungby där jag bor nu, säger Nils-Inge. Där var byggnaden rund så det blir en ännu större utmaning. Inte minst för att macken är riven sedan länge.          
 

Barndomens Nynäs-mack
Taggar: Reportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.