Bild
Nästa artikel
Berest Saab 900 Cab!

Berest Saab 900 Cab!

Import

Att importera en Saab till Sverige låter som att gå över ån efter vatten, men ibland är det lite andra orsaker som ligger bakom.

Vårt klimat är inte snällt mot fordon och då kanske en bil från ett soligare land är ett bättre utgångsgobjekt än att köpa kilometervis med svetstråd... 

Eller så finns det helt enkelt inga exemplar av den på hemmaplan, vilket är fallet just denna 900 Turbo Cabriolet från 1986.

Dessa fick vi i princip inte ens se här, för allihop fick åka utomlands direkt, destination Kalifornien. Det rör sig alltså om en tidig bil ur den allra första serien, det byggdes drygt 400 bilar med den gamla fronten innan faceliften för 1987 hann träda i kraft. Kalifornien var huvudmarknaden och det var också därifrån idén med en öppen Saab hade kommit från början, ASC byggde prototyperna som hade visats upp på mässor innan produktionen hade kommit igång. Dessutom kom de inte ens att tillverkas i Sverige, utan byggdes hos Valmet i Finland.

Så detta är en svensk bil med amerikanskt påbrå såld i USA med ursprung i Finland som nu hittat hem, eller vad vi nu skall kalla det. Efter en hel del års stillestånd är den i behov av en viss uppfräschning och genomgång, vilket kommer ske i ett garage i Boråstrakten under kommande vinter.

Taggar: Reportage, Hem
Berest Saab 900 Cab!
Berest Saab 900 Cab!

Kommentarer

#1
Johan S
2012-11-30 11:43

Härligt projekt, det ligger alltid någon förväntan/förhoppning över bilder på lite dammiga bilar på biltransporter, hoppas det kommer en uppföljning om hur det går. (Den finns också som projekttråd på Saabklubbens hemsida)

Besökte Saabmuseet i Nystad i somras, jag ville åka dit i min egen 900 -88 Saabcabbe, men familjen krävde mer plats så det fick bli 9-5:an. Hade varit kul att ta ett foto på cabben utanför fabriksporten. Museet är dock sevärt, tycker jag, trots att jag inte är någon större fantast av museer. Mycket Saab förstås, men även en del andra märken.

Lycka till med trubbnosen!

#2
robert helsing
2012-12-03 09:55

Underbar bil!

Undrar vad det kostar att ta hem en sådan? Har fått för mig att transport och byråkrati i Sverige kostar endel - stämmer det?!

#3
Kenneth G Forslund
2013-03-10 12:15

Två hjärnor - samma tanke!

Jag har spanat i flera år på amerikanska webbsajter efter 86:or. Kul med en av de allra första och dessutom tycker jag OG 900:or före 1987 är snyggast.

Den här ser ju riktigt fin ut tycker jag. Cabben ser lite trött ut, i övrigt verkar det väl mest vara ett putsjobb.

Vill se mer, vill se mer! Kan man läsa någonstans om fortsättningen på projektet?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.