Bild
Nästa artikel
Besiktning med respekt

Besiktning med respekt

för dig

I Ystad öppnade i maj en ny privat besiktningsstation. Ystad Bilbesiktning är ute efter en särskild del av marknaden: entusiasterna!

Avregleringen av besiktningen den 1 juli förra året har inte inneburit särskilt stora förändringar för kunden. Men nu börjar en del nya privata stationer öppna. Däribland en i Ystad, speciellt riktad mot ägare till entusiastbilar.

Ägaren och vd:n Richard Gimser har 15 år bakom sig i Bilprovningens tjänst, bland annat som besiktningsman och utbildare. Han är själv bilentusiast med ett gott öga till femtiotals-chevor. Han tror att det finns ett behov av en besiktningsstation med lite extra känsla för äldre bilar.

– Bara såna saker att vi vet hur en bildörr ska stängas och att vi inte kör ute i vägrenens grus betyder mycket, säger Richard. Att vi har respekt för bilen.
– Vi räknar med kunder från hela Skåne, och även från andra delar av landet, säger Richard.

Kapaciteten bedömer Richard Gimser till 40–50 fordon om dagen.
– Entusiastbilar kommer vi att ge lite extra tid, kanske 5–10 minuter, för att vi ska kunna hjälpa till att justera ljusbilden eller fylla på lite spolarvätska, säger Richard.

Redan under sin tid på Bilprovningen i Ystad brukade Richard Gimser vara med och ordna särskilda nostalgidagar på stationen.

– Vi klädde oss i den gamla sortens besiktningsrockar och gjorde en kul grej av det, berättar Richard. Den typen av evenemang kommer vi att ha även på YBB!


Hos Bilprovningen finns inga planer på att nischa vissa stationer mot ägare av entusiastbilar enligt informationschef Cecilia Blom Hesselgren.

– Än så länge kommer vi att använda vårt befintliga koncept, säger hon, men vi arrangerar ju speciella besiktningsdagar för hobbyfordon på ett flertal stationer, fortsätter Cecilia Blom Hesselgren.
– Det tycker vår personal är hur kul som helst, vi är också bilentusiaster.

Besiktning hos YBB är lite dyrare än hos Bilprovningen. En kontrollbesiktning landar på 370 kronor och en registreringsbesiktning av en importbil på 1 640 kronor. Bilprovningen tar 300 respektive 1 300 kronor.

Trots entusiastvinkeln blir bedömningen av bilarna givetvis den samma som på andra besiktningsstationer.
– Men ett underkännande kan vara lättare att ta från nån som verkligen vet nåt om gamla bilar, säger Richard Gimser. 

Hitta hit

 

Ystad Bilbesiktning AB
Östra Zinkgatan 2
271 39 Ystad
Tel 0411-12600
www.ystadbilbesiktning.se

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Matts €riksson
2011-06-23 09:02

Vad skall det tjäna till? Jag vill inte betala MER för att besiktiga bilen!! Vilket trams, fylla på spolarvätska och justera jusbilden för sjuttio kronor extra. Bilprovningen har alltid justerat ljusbilden om den varit lite felaktig och bilen i övrigt varit i ordning. Spolarvätska fyller jag på själv!! Se till att konkurera med BÄTTRE service och VETTIGARE bedömningar till samma eller lägre pris!
Mats.

#2
Lars Carlsson
2011-06-23 20:57

Vilka bedömningar som skall sättas kan inte de enskilda besiktningsföretagen bestämma över. Det styrs av kontrollbesiktnings föreskriften som Transportstyrelsen skriver. Så bedömningarna ska vara lika oavsett om du åker till Bilprovningen, Applus, Carspect eller YBB.

#3
Wulf Kaiser
2011-06-25 13:39

Jag kan verkligen rekommendera YBB. skickliga och insatta besiktningsmän som bedömer efter de regler som faktiskt gäller DITT fordon.
Inte någon gunstig junker som börjar tjafsa om varningsblinkers och trepunktsbälten på en bil som aldrig utrustats med det från början.

Vi åker gärna från mörka Småland och betalar en liten extra slant för att slippa laga våra bilar eftersom att "testaren" inte kan växla en osynkad låda.

#4
Mikko Isotalo
2011-06-25 15:25

"Bara såna saker att vi vet hur en bildörr ska stängas..."

Måste man stänga bildörren på en gammal bil på något speciellt sätt eller vad menar dom?

Tycker förvörigt att det verkar som en kul idé med en besiktningsstation som är mer insatta på gamla bilar.

#5
Matts €riksson
2011-06-26 23:43

Vill bara kommentara Lars K. Det är många kontrollpunkter på ett fordon som är rent subjektiva och därför kan bedömas olika beroende på besiktningsmannens humör. Dock är det förhoppningsvis så att olika stationer och därmed olika besiktningsmän kommer fram till samma resultat när det gäller bedömningar grundade på rena fakta, tex bromsvärden, trasiga glödlampor, avgasvärde,mm. Men även när det gäller mätresultat kan en besiktningsman med sinne för service hjälpa fordonsägaren att slippa en ombesiktning. Har själv upplevt detta, avgasvärdet var lite för högt, besiktninsm. såg att motorn ej var uppe i arbetstemp och varmkörde under några minuter, avgasvärdet blev då ok.Fordonet godk!

#6
Mats Jellvi
2011-06-27 08:22

Monopol på besikning, rena ryssland. Fram för eget tänkande o företagande! Har själv registreringsbesiktigat o besiktigat på YBB och visst går det smidigare med personal som vet vad dom gör. Betalar utan tvekan de extra kronor för denna service.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.