Nästa artikel
Besiktningsfrihet – det här gäller!
Reportage

Besiktningsfrihet – det här gäller!

Publicerad 17 april 2018 (uppdaterad 10 september 2018)
Alla bilar som fyllt 50 slipper snart besiktning. Bara att ställa på och köra med andra ord? Nja, inte riktigt.
Snart ändras besiktningsreglerna för äldre fordon men det är inte helt lätt att få reda på exakt hur. Från och med den 20 maj införs en rullande gräns för besiktningsfrihet och samtidigt ska A-traktorer för första gången genomgå kontrollbesiktning.

Den som söker information om vad som gäller på Transportstyrelsens hemsida blir inte mycket klokare. 
”Se besiktningsdatum för ditt fordon” står det centralt placerat på sidan. Men där nämns inte att funktionen inte fungerar för den som vill se om ens bil eller motorcykel blir befriad från besiktning. Först när de nya EU-anpassade reglerna trätt i kraft kommer detta att fungera.

– Besiktningsreglerna för den här gruppen veteranfordon gäller till den 20 maj, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson. Därför kan vi inte ändra det som står när man söker förrän då. Vi försöker vara så tydliga vi kan och har man frågor finns vår kundtjänst till hands. Tidigare har bara fordon från 1950 och äldre varit besiktningsbefriade. Nu införs en rullande 50-årsgräns för bilar och för motorcyklar är gränsen 40 år.

Man behöver inte ansöka om att få besiktningsfrihet, däremot måste fordonet ha besiktigats och blivit godkänt någon gång under de senaste två åren räknat från maj i år. En bil från exempelvis 1960 som stått i en lada i 30 år blir alltså inte besiktningsbefriad per automatik. Först måste den en sista gång ha godkänts i en kontrollbesiktning. 

Detta gäller för bilar från 20 maj 2018:

• Alla bilar som är av årsmodell 1968 eller äldre blir från i år besiktningsfria förutsatt att de godkänts i en kontrollbesiktning de två senaste åren.

• Bilar som är mellan 30 och 49 år gamla måste även fortsättningsvis kontrollbesiktigas vartannat år.

• För bilar som är yngre än 30 år slopas att besiktningsmånaden som styrs av en slutsiffra. Istället ska besiktning ske senast 14 månader efter den förra besiktningen.

• Det är årsmodellen som räknas, inte registreringsår.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.