Bild
Nästa artikel
Betongbilen

Betongbilen

Tungt lass

På Bovington tank museum står den här underliga lastbilen som inte byggdes för några skönhetspriser.

Det är en Thornycroft med pansar gjort i armerad betong, och det är inte så vansinnigt som det låter. Dessa Bison-lastbilar kom till under 1940-41 när England stod för ett reellt hot om invasion, och i krigstider är stål och alla metaller en akut bristvara. Råvarufält och gruvor kan ockuperas och falla i fiendens händer, transportkedjor brytas, att skära av försörjningsleden är prioriterat vid ett anfall. Stålframställning och transporter är mödomsamt och komplicerat. Sand, vatten och kalk däremot kan man gräva fram i princip vart som helst hemma på bakgården.

Så därför konstruerade man i all hast dessa Thornycroft Bison som var en idé av ingenjören Charles Bernard Mathews på Concrete Limited, den var inte menad att fungera som stridsfordon utan ett defensivt transportmedel på hemmafroten. Dom kunde också användas som ett slags mobila stridsvagnshinder om fienden skulle anfalla, och dessutom fanns det en annan taktisk finess, vem som helst kunde i princip bygga en sådan här under fältmässiga förhållanden på befintligt chassi.

Totalt byggde Concrete Limited antagligen mellan 200 och 300 sådana här Bison "pillboxes" på lite olika chassin, i tre varianter, vagnen ovan är en mk.II med separat betonghytt, och mk.III kallas de som byggdes med helkabin.
 

Taggar: Reportage, Hem
Betongbilen
Betongbilen

Kommentarer

#1
Hackinapuss
2012-12-05 11:47

Stentuffa bilar.

#2
Martin Sundberg
2012-12-06 14:41

De hade nog blivit en större succe om man kommit ihåg att göra dörrar så man kunde komma in i förarhytten ;)

#3
Gäst
2012-12-06 17:07

Tror man stiger in i hytten uppifrån. Är däcken luftfyllda eller homogena?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.