Nästa artikel
Bilarna från Malta
Malteserbilar

Bilarna från Malta

Publicerad 18 oktober 2021
Bilar har byggts och monterats på en del mer eller mindre otroliga ställen - som till exempel på Malta.
Motorism på Malta var relativt blygsam, största importören hette Mizzi och hade börjat med försäljning av Fiat och Morrisbilar på 20-talet.
Geografi och tullregler gjorde det dyrt och krångligt att importera bilar till Malta.  Så man bestämde sig sätta upp en lokal anläggning.

Med det rätt intetsägande namnet Car Assembly ltd började man importera delar för att sätta ihop bilar i Marsa utanför Valetta 1963 .

Där började man först med Triumph Herald, följt av Austin 1100 och en brokig skara modeller. Man byggde bland annat Hillman Hunter, Austin Mini, Rover P6  - och även Alfasud. På bilden ovan syns karosser till Triumph 1300.

Car Assembly stod på sin tid för över hälften av bilarna som såldes på Malta. Trots en rätt blygsam produktion - som mest kom man upp i fyra färdiga bilar om dan.
Så lyckades man ändå exportera en del fordon. Några exemplar gick till Grekland, Israel och Tunisien.

Sammansättningen på Malta på gick fram till 1981 då ändrade tullregler inte längre gjorde det lönsamt att sätta ihop bilarna på plats.
Mizzi motors gick tillbaka till att vara generalagenter för diverse märken. Idag är Mizzikoncernen stor med flera divisioner och på bilsidan säljer man företrädelsevis Volkswagen, Audi och BMW.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.