Nästa artikel
Fiat i Amerika
Reklamdags

Fiat i Amerika

Publicerad 2 juli 2017
Vi visar ett urval annonser för Fiat i USA och Kanada genom tiderna.

Fiats satsning på USA-marknaden går långt tillbaka i tiden. Redan 1908 satte man upp ett amerikanskt dotterbolag, Fiat Incorperated, som byggde fiatbilar för USA-marknaden i Poughkeepsie, New Jersey.  Nu blev den fabriken inte så långlivad utan stängde 1917, några år senare såldes inventarierna till Fred Duesenberg som kom att bygga flygmotorer med doningarna i närbelägna Elisabeth. 

 

Men allt sedan dess kom Fiat att närvara på den amerikanska marknaden i någon mån. 1960-talet innebar det stora lyftet för utländska bilar och Fiat följde med strömmen. Det skall inte stickas under stol med att dess kvalitetsrykte under en period var ungefär jämnbördigt med hur det låg till hos oss.  Jänkarna kallade bilarna för "Fix It Again, Toni"... 
PÅ 1980-talet var det inte kvalitetsproblem som var den stora stötestenen,  utan importskatter, tullar och japanska bilar i massor.  Fiat och Lancia drog sig tillbaka från USA 1984. Men efter nästan 25 års bortavaro lanserade man nya Fiat 500 i amerika för ett par år sedan.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.