Var annars kan man köpa en Armstrong-Siddeley på rot?

Nästa artikel
Bilgrimsfärden – till Beaulieu!
marknad

Bilgrimsfärden – till Beaulieu!

Publicerad 21 augusti 2014 (uppdaterad 23 augusti 2014)

Var annars kan man köpa en Armstrong-Siddeley på rot?

Den legendariska marknaden i Beaulieu har pågått sedan 1960-talet. Rikke Henriksen var där i våras och snart är det dags igen!

Långt inne i pittoreska New Forest i södra England finns ett stort öppet fält där det två gånger per år växer upp en ganska egenartad och magisk skog. En tältskog. Under mängder av canvas, bomull och polyester som huserar gamla bildelar, prylar – och bilar! Beaulieu Autojumble. Mitt Mecka.

Hit åker tusentals bilpilgrimmar troget för att vandra upp och ner längs raderna av tillfälliga butiker och spana efter fynd till prylsamlingen och efterlängtade delar till projektet eller söndagsbilen. Detta är heligt land. Var annars hittar man bromsbelägg till en Bedford CA, stötfångare till en Leyland Princess och en manuell växellåda till en Rover P6 på samma ställe? Eller rostiga emaljskyltar från som kostar en halv månadslön?

Tur att det finns snygga torkarblad i rostfritt och en ny original Unipart radio i sin fina kartong från 70-talet som kan få en att glömma bort såna dyra prylar som man inte ens har garageväggar för.

Och tur för min plånbok att det är gratis att titta på alla fina bilar som säljs och ställs ut här.

I gränslandet mellan de två skogarna ligger National Motor Museum Beaulieu dit man har tillträde på samma biljett som till marknaden. Som så många andra bilsamlingar består Beaulieus mest av farfars och hans pappas bilar, och en del racerbilar, medan de bilar som yngre generationer kan relatera till är i minoritet.  I år skulle detta dock vara annorlunda, museet försökte nämligen skapa ett större intresse vårmarknaden med en specialutställning med alla bilar som har vunnit titeln ”Car of the Year” de senaste 50 åren. Väldigt spännande – eller hur?

Tyvärr misslyckades de totalt. Raden av bilar var en trist syn då bara tretton av de femtio fanns representerade på lördagen. Ingen Renault 16, ingen Alfa Romeo 156 och ingen Rover SD1. Inte ens en Fiat Uno hade de lyckats få tag på. Märkligt.

Överrepresenterade var däremot picknickkorgar av alla tänkbara slag. Ingen tvekan om att det är en ny het trend att ha en tidsenlig sådan i bilen. Och visst är det roligt. Även jag smittades av retrobasilusken och kände att jag måste ha en grön 60-talsvariant med två fortfarande hela termosar men en limmad porslinskopp som höll nere priset på ganska rimliga 30 pund.

Nu mår min själ bra ett tag – precis som en nyservad bil. Årets första bilgrimsfärd är avklarad och resväskan sprickfärdig. Till hösten blir det större och bättre, men skogen är både grönare och skönare på våren. Vad ska man välja? Ta båda, om du har tid och råd. Då får du också dubbelt så många kvällar att vallfärda till puben och njuta en pint.
I höst är det sista chansen att åka båten Esbjerg-Harwich då denna överfart läggs ner bara veckor efter Beaulieu International Autojumble 6-7 september. Passa på att ta klassikern med till England. Då får du också plats med massor av delar och prylar i bagaget hem.

Text & foto Rikke Henriksen

Bilgrimmerna vallfärdar!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.