Bild
Nästa artikel
Bilmuseet som försvann – nu ska det säljas på auktion

Bilmuseet som försvann – nu ska det säljas på auktion

Reportage

I västgötska Gillstad fanns ett motormuseum som stängde i början av 2000-talet. Samlingen såldes vidare då och efter att ha stått undanställd i 15 år ska stora delar av den säljas på auktion den femte maj.

I en plåtlada i Gillstad i Västergötland drev en radio & tv-handlare under många år ett bilmuseum. Samlingen hade han skapat genom att ta in gamla bilar i inbyte under 1950- och 60-talen när priserna på radio och tv var höga och gamla bilar var billiga. Handskrivna informationstavlor berättade om bilarna i museet och en biltidning skrev ”Museum i Törnrosasömn, bilmuseet i Gillstad är så unikt att det borde stå på museum”. Några år efter att handlaren gick bort såldes samlingen av hans familj i början av 2000-talet på ett bräde. Köpare av de 50 objekten var två män från Skåne som tänkt sig få liv i bilarna och sälja dem vidare. I en lada utanför Tomelilla arbetade männen och deras vänner med att renovera bilarna. Verksamheten bedrevs som ett företag. Flera ovanliga bilar togs isär och delar lämnades iväg på renovering. Ett par av bilarna hann färdigställas men det gick trögt och kostnaderna för renoveringarna kunde inte räknas hem. Efter 15 år tröttnade den ena delägaren av samlingen och begärde deras företag i konkurs. Nu ska bilarna som finns i konkursboet säljas på nätauktion hos Bilweb Auctions den 6 maj. Omkring 30 fordon säljs då och några kommer att säljas på en senare auktion den 30 juni.
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Bozze Lundgren
2018-04-26 10:56

Var på museet i början på 60-talet. Där fanns många trevliga orenoverade bilar bl.a en Scania Vabis med s.k. hästskokylare och en gammal buss av amerikanskt märke (har glömt vilket). Där fanns flera bilar än de i denna artikel.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.