Bild
Nästa artikel
Brittiska bromsar

Brittiska bromsar

Stoppskyltning

En Morris J2 van gör reklam för All british Lockheed hydraulic brakes

Ett bromssystem som länge kom att vara standard på nästan alla europeiska bilar. Så värst urbrittiska var dom dock inte, utan ett företag som hette Automotive Products förvärvade licensen från Lockheed i USA att få ensamrätt på denna innovation på den europeiska marknaden. Hydrauliska bromsar hade först använts av Fred Duesenberg på en tävlingsbil 1914, men något patent på det tog han aldrig. Det gjorde däremot Malcolm Loughead som kom upp med ett liknande system 1918. Sådär tio år senare hade många gått över till de moderna effektiva bromsarna, och 1929  bildades den engelska avknoppningen under tidigare nämnda AP.  Malcolm och hans bror Alan kom inte göra så mycket mer avtryck i bilhistorien, men däremot inom flyget, för bygga flygplan hade dom gjort i Santa Barbara, Kalifornien sedan 1912. Bröderna Loughead ändrade så småningom sitt efternamn till det idag mer kända Lockheed, ett namn förknippat med de mest extrema flygplan som gjorts genom historien, och med bromsar.
Taggar: Reportage, Morris J4

Kommentarer

#1
Anders Löfström
2014-04-11 10:24

Lockheed har fått mig att tappa fart många gånger, heja Lockheed...................

#2
BosseA08
2014-04-11 18:09

Man får känslan att skåpet kan rulla framlänges när den kepsprydde chauffören stampar till ordentligt på de hypereffektiva hydraulbromsarna.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.