Bild
Nästa artikel
Brittiska bromsar

Brittiska bromsar

Stoppskyltning

En Morris J2 van gör reklam för All british Lockheed hydraulic brakes

 Ett välkänt  bromssystem som länge kom att vara standard på nästan alla europeiska bilar.
Men så värst urbrittiska var dom dock inte. Ett företag som hette Automotive Products förvärvade licensen från Lockheed i USA att få ensamrätt på denna innovation på den europeiska marknaden.

Hydrauliska bromsar hade först använts av Fred Duesenberg på en tävlingsbil 1914 - men något patent på det tog han aldrig.
Det gjorde däremot Malcolm Loughead som kom upp med ett liknande system 1918.

Sådär tio år senare hade många gått över till de moderna effektiva bromsarna. År 1929  bildades den engelska avknoppningen under tidigare nämnda AP. 

Malcolm och hans bror Alan kom inte göra så mycket mer avtryck i bilhistorien - men däremot inom flyget. Bbygga flygplan hade dom gjort i Santa Barbara, Kalifornien sedan 1912.
Bröderna Loughead ändrade så småningom sitt efternamn till det idag mer kända Lockheed - ett namn förknippat med bland de mest extrema flygplan som gjorts genom historien, och med hydrauliska bromsar.
Taggar: Reportage, Morris

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.