Bild
Nästa artikel
Broschyren som blev ett rättsfall

Broschyren som blev ett rättsfall

Billig PR

När Mazda skulle lansera nya 929 i Sverige drog man på stort. Det gillade inte Rolls-Royce.

”Mazda 929 Legato. Familjens nya Rolls.” Mazdaimportören Olle Olsson Bilimports slogan för sin finaste modell 1979 har blivit en klassiker – i juridiska kretsar.

För Rolls-Royce stämde Olle Olsson för varumärkesintrång – man hävdade att det var uppenbart att det var deras märke som avsågs med ”Rolls”, att detta missbruk hotade att förringa märkets värde och att det dessutom fanns en risk för sammanblandning.

Mazda erkände att man avsåg just Rolls-Royce med uttrycket Rolls men kunde inte se hur detta skulle kunna skada det brittiska bilföretaget.

Uppsala Tingsrätt gick helt på Rolls-Royce-linjen och ålade Olle Olsson Bilimport att betala de 50 000 kronor som britterna krävde i skadestånd.

Det tyckte nog Olle Olsson som fick enormt mycket publicitet tack vare tvisten var ganska billigt. De överklagade i alla fall inte domen.

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Ma.t.s.
2011-09-07 13:17

Plåtad på Uppslaslätten bakom Olle Olssons kåk :-)

#2
Mr Tectyl
2011-09-20 15:32

Har det funnits nån Mazda som rostat snabbare än Legaton? Efter tre år hade lacken släppt i sjok som kastrullock och skärmkanterna såg ut som skorpor.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.