Nästa artikel
Chryslern som försvann i djupet
Dream Car

Chryslern som försvann i djupet

Publicerad 26 juli 2019 (uppdaterad 27 januari 2023)
Det vi kallar konceptbilar idag gick förr under benämningen "dream cars". En av få som faktiskt gick att använda fick ett fruktansvärt öde.

Då som nu gällde att visa för allmänheten vad som kanske skulle komma, blandat med rena drömmar, excesser inom både teknik och design.
Hos Chrysler hade man ett väl etablerat samarbete med Ghia i Italien, och de skapade flera av deras "dream cars" under femtiotalet. 1956 hette huvudnumret Norseman.

Denna hade en fastbackkaross, ett mode som inte skulle återkomma på nästan tio år. Som exempelvis på Dodge Charger 1966. Dessutom var ett parti av taket skjutbart, och rutorna inklusive vindruta saknade ramar, dessutom var de små ventilationsrutorna också eliminerade, vilket också var tio år före tiden. Även takstolpar saknas, hela taket bars upp liskom i en båge bakifrån över bilen. Detta kallas för en kantileverkonstruktion.

Den var till skillnad från en del andra dream cars fullt körbar. Man började arbetet med den 1955, och man lade stor vikt vid att det skulle vara ett fullt fungerande fordon. Ghia visste vad dom gjorde och hela kreationen som tog över ett år att bygga var färdig i god tid. Den skulle sedan skeppas över Atlanten för att visas upp på bilsalongerna i USA 1957.

Men så blev det inte.

Norseman skickades iväg från Italien ombord på lyxkryssaren Andrea Doria, som förliste utanför Nantucket den 25:e juli 1956 efter en kollsion med Svenska Amerikalinjens MS Stockholm. En av dom värsta fartygskatastroferna i modern tid.  

Norseman försvann i djupet.

Här ser man hur kantilevertaket skjuter fram som en "våg" över bilens profil.

Norseman var fullt körbar med omsorgsfullt välgjord inredning

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.