Bild
Nästa artikel
Coronado, långdojan från Antwerpen

Coronado, långdojan från Antwerpen

Europajänk

Plymouth Coronado var en märklig modell som inte fanns i USA.

Det här var en 8-sitsig förlängd Plymouth Belvedere som byggdes av Chrysler benelux i Antwerpen, Belgien. Specialmodellen fanns från 1958 och byggdes de första åren i Antwerpen och senare lär en del gjorts i Rotterdam. 1962 antas vara sista året för långplyman, som inte hade någon motsvarighet hemma i USA. I annonserigen brukar de även kallats Chrysler Coronado,  fast det rörde sig om förlängda Plymouth Belevedere.  Och för den som tyckte att den lilla 2,8 liters sexan var alldeles för rapp, så fanns även en fyrcylindig Perkinsdiesel att tillgå. Detta var en unik sak för just Belgiska Chryslerfabriken att erbjuda.  

 

bilderna visar 1962 års modell, som troligen var den sista och dessa byggdes i Rotterdam.  Planet är såklart en Convair 990 Coronado från Swissair

Taggar: Reportage, Hem
Coronado, långdojan från Antwerpen
Coronado, långdojan från Antwerpen

Kommentarer

#1
Jim Karlsson
2013-01-01 16:25

Det finns minst två st belgiskbyggda Coronado 62or kvar, en i frankrike och en i mitt garage (köpt i Tyskland). SAAB ANA förlängde även Chrysler och Plymouthbilar, en Plymouth 62a finns kvar men tyvärr som raggarbil med kapat tak.
Fråga: Har ni tillgång till originalbroschyren som dessa bilder är ifrån? Jag skulle gärna vilja ha en kopia på den (eller hellre få tag på ett original).

#2
Mårten Carlsson
2013-01-08 12:08

Hej Jim, vad roligt att du har en Coronado! den är vi nyfikna på.
Broschyrmaterial verkar vara svårt på dessa, bilderna ovan är ungefär allt som stått att hitta i den vägen. Hur många kan ha byggts månntro?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.