Nästa artikel
Däcktest i Klassiker!
Reportage

Däcktest i Klassiker!

Publicerad 19 april 2020 (uppdaterad 19 april 2020)
Det går i dag att köpa däck som är både tidstypiska till utseendet och har moderna egenskaper. I senaste numret testas sju retrodäck i dimensionen 185R15 i en rad olika grenar såsom vattenplaning, bromsförmåga, buller och kurvgrepp. I Klassiker 4/2020 kan du läsa hela testet.
Däck. Svarta, runda och i veteranbilskretsar inte sällan med begynnande torrsprickor. Behovet av nya sulor medför bryderier för bilkonnässören. Däck är en av få delar där bilens originalskick inte kan bevaras. Eller?

Misströsta ej, ty det finns flera tillverkare som erbjuder nytolkningar av historiska produkter. Utbudet sträcker sig från replikor från 1920-talet fram till relativt moderna 1990-talsmönster som fått förnyad talang med 2020-talets däckteknik och greppvänliga gummiblandningar.

I det första däcktest som någonsin publicerats i Klassiker möts sju historiskt korrekta varianter i dimensionen 185 R 15 (motsvarande 185/80 R 15).

Samtliga är nya veterandäck med slit­baneutformning och typografi som minner om 1950-/60-talet. Ett vanligt, nytt personbilsdäck från en lågpristillverkare är också med för att se hur historiskt korrekta däck står sig mot ett modernt budgetalternativ.

Förutom att kora det bästa däckvalet ska testerna också utröna om dagens vintagedäck kan ge förnyad vitalitet till gårdagens sportbilar.

Läs hela test i Klassiker 4/2020 – där det dessutom finns en köpguide på Austin-Healey!


 

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.