Nästa artikel
Den långa Duetten
Reportage

Den långa Duetten

Publicerad 11 september 2019 (uppdaterad 11 september 2019)
En livräddare har i sin tur räddats genom en stillsam tillvaro som flygplatsambulans. Den holländske Volvosamlaren Hans Blokzijls ambulans med Grip-kaross har fortfarande kvar all utrustning.

 
Den holländske Volvosamlaren Hans Blokzijl äger en Volvo Duett ambulans från 1959 byggd under namnet Grip-Kaross av Grantorpet Fabriks AB. Den är enligt Hans Blokzijl i princip orörd och all utrustning är kvar från tjänstgöringstiden. 
 
Axelavståndet förlängt med 14 centimeter och totallängden ökad med 24 cm, på så vis fick en bår plats. Ambulansen är bara fyra centimeter högre än en vanlig Duett men bakifrån påminner Grip-ambulansen mer om en samtida Chevrolet Suburban. 

För att en medföljare ska kunna komma in till sätet invid båren finns en sidodörr – till skillnad från den vanliga Duetten. Sätet är nedfällbart och kanske kunde man till nöds få plats med två bårar invid varandra.
 
– Den har varit ambulans på en militär flygplats i Sverige men jag vet tyvärr inte vilken, säger Hans Blokzijl. Där ska den ha varit i 30 år om de någon gång behövde en ambulans. 

Läs mer i VolvoKlassiker 2019.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.