Nästa artikel
Den märkliga affären Dale
Bilbluff

Den märkliga affären Dale

Publicerad 21 november 2020 (uppdaterad 21 november 2020)
Historien har alla ingridienser för en rafflande thriller. En karismatisk huvudrollsinnehavare, svindleri, mord, ond bråd död och ett oväntat slut - Skillnaden är att det här hände i verkligheten!
Det är 1973 och oljekrisen kom som en käftsmäll på den västerländska livsstilen. Vad skulle hända nu? Skulle oljan ta slut? Hur nära är undergången?
Främst drabbade  det bryska uppvaknandet USA, under hösten 1973 blev det bokstavligt talat soppatorsk när pumparna sinade. 

Dom flesta var överrens att något måste göras - och en del såg till att göra något.
Som att börja skissa på framtidens fortskaffningsmedel, dom skulle vara små, bränslesnåla, praktiska och billiga.
En mängd mer eller mindre fantasifulla alster såg dagens ljus. En del realistiska,  många inte fullt likaså - och så fanns det...

 
Dale Clifft var en av flera innovatörer och entreprenörer som ville vara med att lösa oljekrisen med en ekonomibil. Han byggde en prototyp som fungerade men var väldigt primitiv, medel saknades för att kunna utveckla den vidare. 

Som en räddande ängel trädde Liz Carmichael in på scenen. Geraldine Elizabeth Carmichael var en 47-årig änka och fembarnsmor, med ingenjörsexamen och examen i marknasdsföring, ekonomi med mera. 

Hon erbjöd sig köpa rättigheterna  till Cliffts bil för att utveckla den och sätta den i tillverkning. Dale hängde med på tåget, och raskt sattes företaget Twentieth Century Motor Corperation upp.

Nu utvecklades en ny bil på Cliffts idéer och det här skulle bli bilen som skulle bräcka allt annat.

 
Tre hjul väger mindre än fyra, karossen gjord i ett material som kallades Rigitex, och var 70 gånger starkare än stål!
Det utlovades en bensinförbrukning på 0,3 liter milen och en toppfart på närmare 140km/h med en motorcykelmotor från BMW
Den skulle inte heller ha ett konventionellt elsystem utan det skulle bestå av tryckta krestar.
Och den skulle kosta 2000 dollar - mindre än en Ford Pinto!

Kort sagt, mycket av produktbeskrivningen var nonsens, men Liz var både karismatisk och dominant. Hon kunde sälja snö till Grönland och sand till Sahara - och även sälja in en bil som inte fanns till allmänheten. 
 
En prototyp som kunde köras för egen maskin gjordes och med Liz draghjälp såldes den in i TV-showen The prize is right, det gjordes reklam, visades för finansiärer och pengarna strömmade in. 1975 stod den på Los Angeles auto show och hypen kring bilen Dale trissades upp av Liz Carmichael. 

 
En fabrik hade satts upp i Burbank och produktionen skulle dra igång i full skala. 100 personer hade anställts för att bygga bilarna. Kontoret utökades, Twentieth Century motors frodades. Återförsäljare stod i kö för att få ta del av den nya bilen. Pengarna fortsatte strömma in.

Man visade även upp fler versioner på Dale, I planen fanns även en stor kombivariant - Vanagen.

 
Liz Carmichaels kampanjer hade dragit in över 30 miljoner dollar!
men nu började Kaliforniens transportstyrelse - DMV - ana ugglor i mossen. En undersökning inleddes, främst gällande faktum att man tillverkade bilar och sålde utan tillstånd, vidare att man också sålde aktier i bolaget utan tillstånd

Det var illa nog men det skulle snart bli värre...

I Januari 1975 sköts medarbetaren, och bolagets fd PR-man ihjäl med fyra skott på kontoret i Encino - av en annan medarbetare!
Det visade sig dom två hade en historia av skumraskaffärer bakom sig, och suttit på San Quentin tilsammans.
En teori är dom och kanske flera inblandade i Twentieh Century Motors varit gamla bekanta till Liz.

Dale Clifft fanns fortfarande med i cirkusens periferi - han väntade ju fortfarande på pengar för rättigheter, royalties med mera. Allt han fått ditills var 1000 dollar.

Efter mordet sägs det att han inte gick till kontoret obeväpnad... 

Nu var det inte bara DMV som snokade, mordet utlöste en större undersökning och det upptäcktes fort att det var ganska ruttet under den blanka fernissan.

Men dag var hela kontoret urblåst, verksamheten flyttades raskt till Dallas Texas. Här 'återuppfann' man Dalebilen under namnet Revelle. Dale Clifft skall nu fått motta en check på 2000 dollar till - utan täckning.
 
I april 1975 blåstes hela korthuset omkull under stor dramatik.  Federala myndigheter kopplades in och IRS, DMV och polisen slog till. Man slog till mot kontoret där nio personer arresterades, och mot Liz Carmichaels bostad där hon greps när hon försökte fly genom fönstret! 

Hela härvan rullades upp bit för bit . Det fanns ingen fabrik i Burbank, det fanns inga bilar. Inga av alla dessa anställda bilarbetare på lönelistorna existerade. Det enda som fanns var en taffligt byggd dummy med gräsklipparmotor som inte ens var körbar..  
Det fanns inget av värde i luftslottet Twentieth Century motors, annat än värdelösa aktier och checkar utan täckning.

Men det var inte det som var den största chocken. Det visade sig att Liz Carmichael var inte alls någon 47-årig fembarnsmamma - hon var i själva verket en man! 

Liz visade sig vara en notorisk förfalskare och bedragare vid namn Jerry Dean Michael som var efterlyst hos FBI sedan 1961!

Det dröjde ända till 1977 inan man fått ordning på all röra kring Liz/Michaels tidigare brott och debaklet med Dale. Och hen åtalades och dömdes på 29 punkter för bedrägeri, stöld, falsk tillvitelse ,trolöshet mot huvudman med mera. Liz/Michael dömdes också att betala 30000 dollar i ersättning. Vilket ju var växelpengar mot det uppskattningsvis 30-35 miljoner dollar som förskingrats i den stora bluffen Dale.

Liz/Michael dömdes till 10-20 års fängelse - vilket innebär eventuell benådning och villkorligt efter 10 år.   Men det kom inte att hända, Liz/Michael betalade sin egen borgen på 50000 dollar och gjorde som sin vana trogen - gick under jorden och försvann.

Men historien är inte slut ännu - den har ännu en oväntad twist!
 
Flera år senare togs fallet upp i TV-serien Unsolved mysteries.  Tips kom in till programmet som ledde till att Liz/Michael, nu under namnet Katherine Elizabeth Johnson slutligen kunde gripas 1989. Då drev hon en halvskum business med blomsterförsäljning.

Var någonstans skedde detta då? Jo - i Dale, Texas!
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.