En specialbyggd Range Rover har tjänstgjort som ”viewing vehicle” vid flera tillfällen.

Nästa artikel
Drottning Elizabeth död – aktiv bilförare utan körkort
Reportage

Drottning Elizabeth död – aktiv bilförare utan körkort

Publicerad 8 september 2022 (uppdaterad 8 september 2022)

En specialbyggd Range Rover har tjänstgjort som ”viewing vehicle” vid flera tillfällen.

”Bildrottningen” Elizabeth har gått bort, 96 år gammal. Hon älskade att köra – men behövde inget körkort.

Drottning Elizabeth II av Storbritannien är död efter 70 år som regent. Beskedet kom från Buckingham Palace på torsdagkvällen, men drottningen befann sig på Balmoral i Skottland.

Även om drottningen oftast sågs i en officiell bil med chaufför älskade hon att köra själv. Hon tjänstgjorde nämligen som förare och mekaniker under andra världskriget. Att byta däck eller lösa mekaniska problem var därför inget problem.

Enligt uppgift hade drottningen inget körkort, trots bilintresset. Det krävs inte av statschefen i England och hon behövde heller officiellt sett inte ha någon registreringsskylt på sina bilar.

Drottning Elizabeth var med på invigningen av Jaguars nya motoranläggning 2014. Till höger är hon på kunglig turné med Duke of Edinburgh 1957 i en Land-Rover Series I. Drottning Elizabeth tjänstgjorde som förare och mekaniker under andra världskriget. Men då var hon ”bara” prinsessa.

Av alla bilar som drottningen kört är Land Rover den som kanske förknippas med henne mest. Hon ska ha ägt uppemot 30 olika exemplar av både tidiga Land-Rovers, den moderniserade Defender och den betydligt lyxigare Range Rover. Favoriten ska ha varit en Defender med dieselmotor och stolsvärme från 2002 som användes för jakt.

Drottningen har också kört Jaguar – både den förlängda versionen av Daimler Super V8 med en unik hållare för handväskan, en X-Type kombi och den modernare Jaguar XE – samt Rover P5B och ett antal Vauxhallmodeller.

På senare år valde Bentley att reservera det första exemplaret av suven Bentayga för drottningen. Det beskedet levererades dock av Bentleychefen vid bilens lansering – i Tyskland.

Drottning Elizabeth blev 96 år gammal.

Det var inte bara lyx- och terrängbilar som gällde för drottningen. Hon uppskattade även kombiversionen av Vauxhall Cresta.

En Austin A135 Princess Long Wheelbase från 1969. Flera officiella bilar för det brittiska kungahuset har haft registreringsnumret NGN 1 och NGN 2.

Det är förstås mycket brittiskt i drottningens bilhistorik. Men även denna Lincoln Cosmopolitan från 1950 fick plats. I den här bilen kördes hon bland annat som prinsessa 1951 och som drottning 1957. Bilen kallas för ”Bubbletop” eftersom den har en sektion med klart plexiglas för att president Eisenhower skulle synas.

1956 tog drottningen emot en Ford Zephyr Estate med träpaneler och kromdetaljer. Här fick nio personer med jaktutrustning enkelt plats på turerna runt ägorna på Sandringham.

British bonanza!

Ett sprakande samlarnummer i brittisk anda – varsågod! Nya Klassiker innehåller allt från British Leyland till Bentley, från Bristol till BMC, från Jensen till Jaguar, från Lotus till Land-Rover. Det engelska numret helt enkelt. 108 sidor. Köp två för säkerhets skull!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.