Nästa artikel
E-Drive Retro: Framtidsanpassade bakåtsträvare
Reportage

E-Drive Retro: Framtidsanpassade bakåtsträvare

Publicerad 17 april 2017
Sugen på att konvertera din veteran till eldrift? I så fall hjälper E-Drive Retro dig gärna. Annars kan du alltid köpa en MGA som redan är klar!
En 60 år gammal bil som du kan ladda ur vägguttaget och som kan uppdateras trådlöst över Internet? Och som kommer med två års garanti? Det amerikansk-estnisk-finska företaget E-Drive Retro säljer dig gärna en av de 25-50 elkonverterade MGA som de planerar att bygga de närmaste åren. Eller så konverterar de din befintliga veteranbil från bensin till el.

Vi snackar inte om någon gammal torktumlarmotor kopplad till ett tjog trötta bilbatterier. Drivlinorna består av i stort sett samma komponenter som monteras i moderna elbilar.  Tredimensionell laserscanning används för att utröna exakt hur mycket plats som finns i en befintlig bilmodell för att montera en modern drivlina. 

En konverterad och renoverad MGA roadster kostar 150 000 euro berättar företagets vd Michael M. Richardson.

Det är naturligtvis svårt att beräkna vad en konvertering av en befintlig, renoverad bil kostar, men räkna med omkring 80 000 euro. Men så skäms heller inte prestanda för sig. Elmotorn i E-Drives MGA motsvarar en bensinmotor på ungefär 140 hästar, men har ett vridmoment som en amerikansk V8.

Den snabbladdas till 85 procent styrka på 25 minuter. Full laddning tar sex timmar. Räckvidden är 10-15 mil beroende på körsätt.
Det ska bli intressant att följa E-Drive. Om tekniken låter sig lånas till veteranbilar återstår att se. Vi håller tummarna!
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.