Bild
Nästa artikel
Efterlyst Lancia

Efterlyst Lancia

från förr

En bild från 1924 med två unga kvinnor i en Lancia Lambda - och de är inte vilka som helst!

I bilen sitter nämligen Greta Gustafsson  och Vera Schmiterlöw. Två skådespelerskor som vid den här tiden hade börjat bli kända. Men extra pengar behövdes ju alltid så därför ställde dom upp på en reklamfotografering med nya Lancia Lambda. Det var  Lanciahandlaren i Stockholm som anlitade dom och flickorna fick hela 75 kronor i gage.

Lite senare åkte Greta till USA, ändrade sitt namn till Garbo och blev en av världens mest berömda aktriser genom tiderna.  Vera åkte istället till Tyskland och provade lyckan där. Hon kom att medverka i drygt tjugotalet filmer där innan hon flyttade hem till Sverige 1932.  Hennes sista framträdande var i Släpp fångarna loss 1975.

Lancia Lambda var en innovativ bil. Den kom 1923 med nymodigheter som självbärande kaross, individuell framvagn, fyrhjulsbromsar, hydrauliska stötdämpare med mera. Motorn var en kompakt V4 i lättmetall med bara 13 grader mellan cylindrarna - alltså en VR-motor 70 år inan Volkswagen återuppfann samma motortyp.

På sidan https://www.prewarcar.com  ställs frågan, vad hände med Lancian? Kan den möljigen finnas kvar än idag? Och i så fall var?

Eftersom bilen på bilden från 1924 bär de tillfälliga rödskyltar som bilfirman tillhandahöll innan ordinarie registreringsnummer delats ut är den omöjlig att spåra. Men enligt Magnus Nilsson som äger den Lancia Lambda vi skrev om i Klassiker 5/2019 finns det inget som motsäger att det är just den som Greta satt i för snart 100 år sedan.

Så kanske finns svaret på gåtan i Eslöv. 
 

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.