Bild
Nästa artikel
En bredaxlad taxi!

En bredaxlad taxi!

Reportage

Med 99 fick Saab en modell som gick att använda som taxi. Snart kom en bredaxlad svensk i en särskild taxiversion.

Saab 99 var den första modellen från Trollhättan med fyra dörrar – därmed hade 99 en chans att bli godkänd som taxi i Sverige. Att så skulle ske var långtifrån självklart, exempelvis misslyckades Volvo med att få Amazon godkänd – avståndet mellan dörrstolpen i mitten och baksätet var för litet. 

 

En bredaxlad taxi!

Taxiversionen av 99 hade automatlåda som standard och levererades med en demonterbar mellanruta. Saab taxi fanns i färgerna svart, blå eller taxigul vilket betydde den lackering med gul kaross och en svart rand som Volvo tog initiativ till.  

Ett erkännande av att Saab tagit sig in på taximarknaden i Sverige kom 1977. Taxiförbundet tog då fram rekommendationer på bilföretag som man slutit fördelaktiga avtal med. Det var då Philipson, Volvo – och Saab! 
 

Taggar: Reportage, Saab 99

Kommentarer

#1
Kalle
2019-03-01 11:27

Hade hellre åkt i en Amazon.

#2
Cab
2019-03-06 07:30

Jag körde taxi i Göteborg ett par år under 70-talet då Saab dök upp som taxi. Körde den inte själv men hörde kommentarer från andra som inte var så förtjusta i bilen. Personlig favorit var Volvo 245 med automat, skräcken en Opel Rekord diesel med rattväxel, särskilt ett ex där backspärren pajat.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.