Bild
Nästa artikel
En invigning långt borta 1958

En invigning långt borta 1958

Fabriksnytt

Det ser inte ut som någon storskalig fabrik och det var det inte heller. Men det var ett industriellt steg i det unga Kambodja.

Kambodja hette tidigare Franska Indokina och blev självständigt 1953. Men det franska inflytandet var fortfarande stort, både i handel och administration.

Det nya landet behövde en billig och praktisk bil, Citroën hade varit representerat i landet sdan begynnelsen och 1958 sattes man upp en liten sammansättningsfabrik för Citroën 2CV.

Société Khmère de Montage Automobile i Phnom Penh kom att göra pickuper och skåpbilar på lillcittran. Fabriken nådde dessvärre inga större framgångar- Man exporterade visserligen ett femtiotal bilar till Kina men den totala produktionen kan inte ha rört sig om mer än några hundra bilar. Fabriken slog igen redan 1962.

Bilden visar när fabriken högtidligt invigdes 1958 av prins Norodom Sihanouk.
Han var prinsen som varit kung men som abdikerat  till förmån för sin far. Därefter innehade han en lång rad olika statschefsfunktioner och ämbeten tills han blev kung igen 1993. Senare abdikerade han återigen, denna gång till förmån för sin son.
En invigning långt borta 1958

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.