Nästa artikel
En liten bilträff i Hindås
Reportage

En liten bilträff i Hindås

Publicerad 8 mars 2023
Här står ett helt gäng småbilar på utflykt någon gång i mitten av femtiotalet

Det rör sig om Bond Minicars och platsen är Turisthotellet i Hindås ett par mil utanför Göteborg.  Hindås ligger vackert beläget utmed järnvägen mot Borås. Det var länge ett populärt utflyktsmål för 'stabor'  som man sade om Göteborgare. Såpass att här fanns hela tolv hotell och pensionat på orten förr och Turisthotellet det största.  

Bond Minicar kom 1949 och här ser man ett par äldre mk.B med den runda fronten och den nyare mk.C som gjordes mellan 1952 och 1956.  Tydligen fanns det redan tidigt en klubb för dessa brittiska småbilar. 
Bilen närmast med registrering O26678 är lite extra intressant.  Den ägdes av en lärarinna i Landvetter. Hon bodde ut med sjön och på vintern genade hon ibland över isen till jobbet.  Dock blev det en kortlivad genväg - en dag gick fröken och bil genom isen. Hon klarade sig men bilen sjönk till botten. Där låg den i drygt 30 år innan den bärgades ur Landvettersjön och står nu utställd - i fyndskick - på Nostalgimuseet i Tomelilla.      
 

Bond Minicar såldes inte hos någon vanlig bil eller mc-firma - istället var det Aktiebolaget Stenkol i Göteborg som tog in dessa på femtiotalet. En firma som existerar än idag under namnet Kendrill AB. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.