Bild
Nästa artikel
En mulen dag i Zwickau 1958

En mulen dag i Zwickau 1958

öststatligt

Här rullar nya bilar ut ur en gammal fabrik som nu låg i ett nytt land, Östtyskland

De första trabanterna från Sachenringfabriken i Zwickau kallades P50, sen 500 och från 1963 P601.  Den lilla rykande tvåtaktaren blev snabbt en driftkucku på andra sidan muren, en symbol för de efterblivna förhållandena i den socialistiska delen av Europa.  Trabanten var egentligen en ganska modern konstruktion i sin storleksklass när den presenterades 1957, men blev snabbt frånåkt av utvecklingen. Det var bara i sin isolerade hemmamiljö den fortsatte frodas, där nästan allting var förbjudet, även teknisk utveckling. Trabantens nådastöt kom först med murens fall 1989, de sista fick med hjälp av Volkswagen en modern fyrtaktsmotor men 1991 lades all tillverkning ner. Fast Trabantens symbolvärde för det forna öst står fortfarande orubbat kvar. 

Kommentarer

#1
Världens vackraste man
2014-08-07 00:10

Jag var i DDR några gånger och skulle vilja påstå att rubriken till denna artikel är aningen lam. Så vitt jag minns var varje dag mulen i DDR. (Man eldade oerhörda mängder kol utan rening).

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.