Nästa artikel
En Pagoda-Mercedes som 18-årsbil!
Reportage

En Pagoda-Mercedes som 18-årsbil!

Publicerad 2 september 2021
Trots att den är inne på sin andra 18-åring har Fred Sunessons 230 SL klarat åren med glans. I samma familj sedan ny!

Mercedes-Benz 1950- och 60-tal - Klassikers samlarserie #9

ERKÄNN - DET ÄR EN MERCEDES DU VILL HA!
De var lite dyrare än andra bilar men det kunde man räkna hem tack vare en överlägsen kvalitet. Bullen och Fenan utgjorde folkkära slitvargar medan lyx- och sportmodellerna var något att ­drömma om! Vi har samlat Klassikers bästa artiklar om Mercedes-Benz 1950- och 60-tal i en samlarutgåva på 100 sidor.
När Fred Sunesson köpte sin Mercedes-Benz 230 SL var det en familjetradition som fördes vidare. Säljare var Freds pappa och han hade köpt bilen av sin farbror Kurt Johansson som i sin tur haft den sedan den hämtades ut hos Philipsons i Halmstad våren 1966.
– Min pappa var 18 år när han tog över den 1975 och jag var 18 när jag blev ägare 2017, säger Fred.
 
Bilen är fortfarande orenoverad och har bara gått 16 000 mil. Den har alltid ställts av på vintern. Såväl inredning som sufflett är de ursprungliga. Bortsett från en liten skada i fronten som uppstod vid en kollision med en cyklist i slutet av 1970-talet är bilen aldrig omlackerad.
Fred har ett par andra Mercedes-Benz som han modifierat en del men Pagodan ska behållas i originalskick.
– Den hade lättmetallfälgar på 1980-talet men nu sitter det plåtfälgar med små blålackerade kapslar på igen, säger Fred. Precis som det ska vara på en bil med blå klädsel och sufflett.
Sedan köpet har Fred bara behövt göra några mekaniska jobb, han har bland annat renoverat pumparna till bränsleinsprutningen.
– En typisk sådan grej som händer när bilen står stilla mycket.
Det byggdes knappt 50 000 exemplar av SL-generationen som brukar kallas Pagoda mellan 1963 och 1971. År 1966 producerades blott 4 945 stycken 230 SL och av dessa kom bara en handfull till Sverige. Om det är något annat exemplar som förblivit i samma familj sedan det var nytt är osannolikt men detta måste vara den enda som köpts av två 18-åringar på raken.
– Det är många som blir förvånade av att se en 23-åring bakom ratten på en sådan här bil, säger Fred Sunesson. Att jag haft den ända sedan jag tog körkort kan ta en stund att förklara!
 
Visa oss din bil!
Gör som Fred Sunesson och andra Klassikerläsare – visa vad du har! Det räcker med ett par bilder och några rader text. Vi fixar resten! Mejla till red@klassiker.nu

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.