Bild
Nästa artikel
En tidig morgon i Moskva 1933

En tidig morgon i Moskva 1933

svepande

Är det prototyper till Daleks som rullar fram där? Var är alla människor? Har rymdinvasionen börjat?

Nej, invasionen har inte börjat.

Vänder vi på bilden ser vi att den handlar om en högst ordinär A-Ford, som har försetts med ett sopaggregat.  Dom är ute i arla morgon för att helt oskyldigt sopa rent gatorna i Moskva.

Det här är Sovjettillverkade A-Fordar, eller rättare sagt model AA, som den hette i kommersiell version. 1929 hade Henry Ford förhandlat fram ett avtal med Sovjet om att få sälja in bilar och även licenstillverka A-Forden där.  Ford skulle även bistå med teknisk expertis och övrigt fram till 1938.

Den första januari 1932 rullade de första sovjetbyggda Fordarna ut från en ny fabrik som uppförts i Nizhny Novgorod. Då kallades fabriken följdaktligen NAZ,  men snart bytte staden namn till Gorkij, och fabriken kallades efter det för det mer kända GAZ.  

Personbilarna GAZ-A, byggdes fram till 1936, lastbilen GAZ-AA gjordes i näramre en miljon exemplar fram till 1950.
En tidig morgon i Moskva 1933

Kommentarer

#1
Målare
2019-01-22 12:24

Befinner mig just nu i Moskva och det är en jätte vackert och rent stad säkert sedan dess, men inte många ford rullar här

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.