Nästa artikel
En Valiant till mamma
Sveriges första Valiant

En Valiant till mamma

Publicerad 1 oktober 2011
Valiant premiärvisades den 27:e oktober 1959 och var Chryslers bidrag i den nya klassen "compact cars".
 Efterfrågan var stor och övriga marknader som exempelvis Sverige och vår återförsäljare här Saab-ANA, fick vänta ett tag på sina bilar.
Men redan i slutet av november 1959  anlände en styck Valiant V-200 till Göteborg utan ANA:s försorg. Skälet till det var ingen mindre än vår berömda tungviktare Ingemar ”Ingo” Johansson.
Ingemar Johansson ”Ingo” med hela svenska folket, hade i USA vunnit just en Valiant på en "prize fight" som sponsrades av Chrysler. Ingo själv körde med förtjusning Mopars då han vid denna tiden ägde bland annat en 1960 års Plymouth Fury cabriolet. Så vad göra med den nya lilla Valianten då? 
Jo, den skickades omgående hem till Sverige och gavs som en tidigt julklapp till mamma Ebba.
 
Är valiant en Chrysler eller Plymouth? Jo både och. Alltså hemma i USA lanserades första årsmodellen 1960 enbart under Valiant-namnet, för att från 1961 och framåt säljas under Plymouths flagg. I Sverige och en del europeiska länder så kom dom att säljas som Chrysler, då det namnet hade högre status. Följdaktligen fick de svensk Chrysler-Valianterna från ANA att få ett särskilt emblem som löd "Valiant by Chrysler"
 

Här står Ebba Johansson med nyförvärvet, Sveriges absolut första Valiant med röda interimskyltar.

Studiokort på mamma Ebba hos Wezäta, notera Ingodekalen i rutan, hon var nog en rätt stolt mor.

Ingemar Johansson 1932-2009

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.