Nästa artikel
Englands äldsta Volvo!
Reportage

Englands äldsta Volvo!

Publicerad 15 januari 2020
Engelske Volvoentusiasten Andrew Anderson har gjort en annorlunda bytesaffär med Volvosamlaren Kjell Olsson. En ratt mot en Volvo Jakob!
Andrew Anderson är inte bara ordförande i Volvo Owners Club med 3 000 medlemmar. Han har också en mission – att visa för britterna att Volvo existerade före Amazon som var den första högerstyrda modellen. Han äger sedan tidigare Englands äldsta Volvo – en PV651. 
 

Vem påstod att bytes­ekonomi är enkelt? Kjell Olsson, Andrew Anderson och Ulf Olsson är överens om bytet med en ratt och Englands första ÖV4 i alla fall.

För två år sedan försökte han överträffa sig själv genom att köpa en ÖV4 när Kjell Olssons Volvosamling auktionerades ut. Budgivningsbataljen slutade med att Andrew köpte en ratt för 72 000 kr – men ingen ÖV4! 
 

Ulf Olssons bild visar hur ÖV4:an såg ut innan arbetet med att färdigställa den påbörjades.

– De hade ett objekt och jag frågade om de kunde renovera den åt mig – för de är ju experterna, säger Andrew Anderson. 
Kjell och sonen Ulf förstod hur besviken Andrew var, så de gjorde en deal. Ratten skulle bytas mot renoveringsobjektet om Andrew betalade för renoveringen. 
 
Två år senare står en bil under ett skynke i Volvoklubbens monter på Classic Motor Show i Birmingham. Med lite hjälp drar Kjell, Ulf och Andrew av skynket på det som nu är Englands äldsta Volvo! 
 

Den vackra sidventils­motorn i ÖV4 är på 1,94 liter och 28 hk.

– Det var nästan mer arbete med trä än med plåt, säger Ulf Olsson. Motorn är också renoverad, nästan ingenting går att köpa till den men topplockspackningen finns faktiskt. Andrew är verkligen en eldsjäl som brinner för gamla Volvo, annars hade vi aldrig gjort bytesaffären med honom.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.