Nästa artikel
Esso: 1960-tal i Jakobsberg
Mackar att minnas

Esso: 1960-tal i Jakobsberg

Publicerad 11 januari 2014 (uppdaterad 11 januari 2014)
I Klassiker 1/2014 berättar vi om bildskatten från Esso som Arne Schelin kommit över. Hundratals fotografier av mackar i mellansverige. Under våren kommer vi att publicera många av dem här på webben. Nu är det dags att åka till Jakobsberg.
Frihetsvägen i Jakobsberg står det antecknat på diaramen i papp. Det är 1960-tal och Essomacken måste vara ganska nyanlagd. En midnattsblå Volvo PV med takräcke står med öppen baklucka, ägaren verkar ha något att prata med den Essouniformsbeklädda servicemannen om.
Två Renault Dauphine, en Amazon, en Duett och en Volkswagen kan urskiljas. Den vaniljvita Mercedesen tillhör troligen den utsände från Essos huvudkontor, den skymtar nämligen på många av bilderna vi tittat på.

En sökning på Google maps visar att macken i dag ersatts av en matmarknad.


Bilden är en  av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.

 

Bild från Arne Schelins arkiv

En sökning på Google Maps visar hur det ser ut i dag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.