Nästa artikel
Esso: Down Valhallavägen
Mackar att minnas

Esso: Down Valhallavägen

Publicerad 17 januari 2014 (uppdaterad 21 januari 2014)
En mack, eller mer ett pumpställe där kåkstadskänslan är påtaglig...
Bilden är en  av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.

Här skymtar Essos pump i trängseln med några andra, från bland annat Shell och Koppartrans, det egna svenska bensinmärket som hade sin storhetstid på 1950- och 1960 talet. Koppartrans blev sedermera uppköpt av Shell. I hörnet står ett par pumpar med  Nynäs och Texacos loggor, fast frågan är om de är i bruk.  Är vi egentligen på en Essomack, eller bara ett slags slutförvaringsställe? På taket tronar en skylt om Soudometals svetselektroder, det är ingenting som man frågar om efter på macken idag men till skillnad från bensinbolagen på skyltarna har firman Soudometal överlevt.
Området ser ut att vara rejält på dekis, och det var det också. Det är svårt att tro att vi är på Valhallavägen, där gallerian Fältöversten ligger idag. Finns någon läsare därute som minns kvarteret Fältöversten före gallerian?

Let's take a walk down Vallhallavägen... den amerikanska musikern Lee Hazlewood var tidvis bosatt i Stockholm. Här gjorde han bland annat TV-produktioner tillsammans med Torbjörn Axelman, till exempel Cowboy in Sweden, som även blev skiva. En av de märkligare låtarna från den är just Walk down Valhallavägen, inspelad 1972 tillsammans med en barnkör.

Let’s take a walk
Down Valhallavägen – I think we walked far enough
Down Valhallavägen – I’m an old man
Down Valhallavägen – can’t nobody run
Down Valhallavägen – yeah
Down Valhallavägen – Valhallavägen
Down Valhallavägen – let’s take a walk
Down Valhallavägen – let’s take a walk
Down Valhallavägen – somebody’s running
Down Valhallavägen – slow down will you – way down

Så här såg kvaretert med macken ut förr, bilden är mest troligt från 1940-talet

Lee Hazlewoods singel Walk down Valhallavägen. Lee strosar med sin lilla kör Hazlewood Kids 1972. Och är det förresten inte Fältöversten som håller på att byggas just där i bakgrunden? Gallerian invigdes 1973, så det kan mycket väl vara exakt samma plats.

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.