Nästa artikel
Esso: En tur till Arboga
Mackar att minnas

Esso: En tur till Arboga

Publicerad 15 januari 2014
I Klassiker 1/2014 berättar vi om bildskatten från Esso som Arne Schelin kommit över. Hundratals fotografier av mackar i mellansverige. Ur det stora Essoarkivet rycker vi idag fram tre bilder från Arboga.
På Esso Nygatan i Arboga ser det ut att vara ordning och reda. En savannbrun Saab 96 - kanske är det innehavarans bil – står snyggt parkerad vid smörjhallen. En Opel Olympia far tanken fylld. Det är tidigt 1960-tal och övergångsstället är gult.

På nästa bild har vi förflyttat oss ut till Örebrovägen. Här ser det ut att pågå byggnadsarbeten men macken är öppen - även nattetid.

På den tredje bilden är vi åter inne i stan, vid Bantorget närmare bestämt. I bottenplanet på ett bostadshus ligger Essomacken, komplett med smörj- och tvätthallar. Får vi gissa att innehavaren bor på övervåningen?

Bilderna togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedda för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund.

 

Bild från Arne Schelins arkiv

Örebrovägen.

Bantorget.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.