Bild
Nästa artikel
Taxistation och mack i ett - en samlingspunkt.
Taxistation och mack i ett - en samlingspunkt.
Ett Volvohjul står och väntar på upphämtning.
Ett Volvohjul står och väntar på upphämtning.
Esso: Falurött i Sigtuna
En bonusbild från ett annat – lite slaskigare – tillfälle. Är det inte en Jaguar Mk 2 som skymtar borta på BP-macken?
En bonusbild från ett annat – lite slaskigare – tillfälle. Är det inte en Jaguar Mk 2 som skymtar borta på BP-macken?

Esso: Falurött i Sigtuna

Mackar att minnas

Vad kan vara mer svenskt än en faluröd stuga med vita knutar? Det skulle vara en grusvägssmutsig taxi-Merca med rejäla extraljus.

Vi är på Esso-macken i Sigtuna halv fyra på eftermiddagen en varm högsommar i slutet av 1960-talet. Hur annorlunda var inte vädret 15 år tidigare när Alice och Einar Rydh flyttade stationen på medar till den nya platsen vintern 1953. Taxirörelsen hade man tagit över redan 1939, bara några månader innan kriget bröt ut.
 
Nu har en av pojkarna tagit över och stationen med den gråputsade verkstaden skymtande i bakgrunden erbjuder verkligen Allt för motoristen, alla dagar i veckan. På taket till den lilla byggnaden finns inte bara flaggstång utan också en ordentlig antenn för att hålla kontakten med droskornas kommunikationsradio.
 
Tjugo år senare var Rydhs Esso-mack den sista i Sverige som skyltade om till Statoil och i juni 2008 lades den ned.
 
I januari 2014 fyllde Alice Rydh 100 år. Enligt lokaltidningen är hennes intressen dans, blommor och bakning – en lämplig kombination för ett ordentligt födelsedagskalas. Ett stort Grattis i efterskott från oss alla på Klassiker!
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Andreas Uddling
2014-02-12 18:07

Uppvuxen på landet utanför Sigtuna var detta en höjdare att passera för en biltokig pojke under sent sextiotal. Familjen tankade Renault 8´an på väg till faster på Mörkö (Södertäljefjärden) på sommarlov.

Här passerade den lilla stadens alla bilar, gärna de med några år på nacken eftersom bilverkstad ingick. Om man inte lämnade den hos Sven Svensson på Gulfstationen en bit längre bort på Uppsalavägen förstås. Sonen Göte Rydh drev macken under mina moppeår och han berättade om den Renault 4cv som han och hans bror körde på Mälarisen. När den havererade lämnades den kvar på isen utanför "Afrika", den lilla ön utanför statt. En av få bilaffärer som hamnade i Sigtuna under sjuttiotalet var filialen till Enköpings Renaultförsäljning, mumma för mig att cykla förbi Nisse Reuterdahl.... bara som en parentes.

Åter till Esso i Sigtuna,trist för alla bilister i bygden att den både centralt o lite snyggt belägna Esso-macken definitivt slutade genom rivningen. Snart finns inga sådana vittnesmål kvar om den tid då bensinstationsbiträdena studsade ut för att fylla kundens bil med bensin, torka rutorna o kolla oljan. Allt inneslutet i en småstadsmysig arkitektur som ofta huserade både buss-/taxirörelse, bilverkstad och bensinförsäljning. I Strängnäs där jag nu bor försvann den centrala taxi/buss-mm stationen "nästan samtidigt". Finns någon bevarad?

DET var åtminstone bättre förr, hemma på min gata "på landet".

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.