Nästa artikel
Esso: Glaskuben
Mackar att minnas

Esso: Glaskuben

Publicerad 17 mars 2014 (uppdaterad 19 mars 2014)
Ett litet drivhus. Drivmedelshus.
Sexton rutor i gavlarna, lite mindre än 40 på vardera långsida. Ett litet drivhus. Drivmedelshus. Glas kan få en mikroskopisk byggnadskropp att etckna sig stor, rak  och viktig. Men undflyende.

Den lilla macken tar för sig i gaturummet, ställer sig strikt, mitt i synfältet, ber inte om ursäkt, ändå är den nästan upplöst i konturerna. Ett utåtpekande skärmtak på en kub av ljus. Anar man inte profilen av en bensinman i arbete därinne, med skärmmössa och allt, i ett halvt metafysiskt tillstånd.

Fyra stela gestalter står axel mot axel utanför. Fyra ombudsmän. Ett rörsystem någonstans, en osynlig cistern – skarp lukt. En inverterad urinoar! En gemensamhetsinträttning för konkurrerande aktörer i en marknadsekonomin där hanteringen har reducerats till en skenmanöver, ett händelsefattigt skådespel framför något som liknar en modernistisk julkrubba.

Man kan tänka sig magin om natten. Ljuset i lådan.
Och en helt ny uppsättning ogenomtänkta metaforer.

Men en fantastisk liten mack är det. Om det kan vi vara överens.

Bilden är en av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.
 
Bilder från Arne Schelins arkiv.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.