Bild
Nästa artikel
Esso: Ljusterapi i Stockholm

Esso: Ljusterapi i Stockholm

Mackar att minnas

Man anar en loj stämning på dagens Essobild – tagen i centrala Stockholm för mer än 50 år sedan.

De vita byggnaderna reflekterar det starka solljuset, persiennerna är neddragna. Det måste vara sen vår eller tidig försommar, det måste vara sent 1950-tal eller tidigt 1960-tal. En Opel Rekord ska tanka och en Volvo PV444 är just på väg ut ur korsningen – det är fortfarande vänstertrafik. Platsen är hörnet Birger Jarlsgatan-Kungstensgatan i Stockholm och macken finns faktiskt kvar än i dag – en av få platser som det fortfarande går att tanka på i Stockholms innerstad. Numera är dock byggnaderna i funkisstil Statoilgråa.

Bilden är en av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.

Bild från Arne Schelins arkiv
Nutidsfoto: Lars-Börje Dorfh
 
Taggar: Reportage
Esso: Ljusterapi i Stockholm

Kommentarer

#1
Per Svensson
2014-01-28 18:46

Snyggt! Jag har varit där och tankat många gånger och alltid undrat om det var den sista. En mack i innerstan är ju inte direkt pk.

#2
Stefan Ottosson
2014-01-28 20:57

Tack för bilderna, du håller ditt löfte Carl!

#3
Johan
2014-01-29 12:11

Hej Carl,
tack för en trevlig bildserie om ESSO-mackar.
Har du möjligen en bild på "min" mack, dvs. den lokala Esso macken på Råtorpsvägen i Karlstad?
(Den låg bredvid en Texaco mack)
Jag hittade faktiskt en bild på nätet, men den var tagen i mörker och ganska suddig.
Saken är den att jag växte upp på Råtorp och tankade min moppe på sagda ESSO-mack.
Fridens,
Johan

#4
Christian
2014-01-29 19:10

Jag jobbade där för drygt tio år sedan och mycket av känslan satt kvar i väggarna. En del skulle kanske säga slitet men jag tyckte det var charmigt. En del kunder var av den äldre Östermalmsstammen så då gick man ut och tankade och kanske kontrollerade däcktrycket åt dem. Udda redan för tio år sedan!

Roligast var nog ca ett år efter jag slutade då de ringde och sa att en äldre dam hade sökt mig. Det visade sig att hon skulle flytta till Frankrike och inte längre skulle köra bil. Hon körde en Fiat Tipo GT med Abarthpaket och kryssekerfälgar som jag alltid hade gillat, så jag brukade komma ut och hjälpa henne när den rullade in. Hon måste ha varit nöjd med servicen för bilen gav hon till mig :)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.