Nästa artikel
Esso – min barndoms station
Mackar att minnas

Esso – min barndoms station

Publicerad 20 mars 2014 (uppdaterad 20 mars 2014)
Petter Ålander känner direkt lukten av bensin när han ser den gamla bilden på Esso i Rosersberg.
Nej, det här är för mycket för en känslig människa. Min barndoms Esso-station - och dessutom i den underbara årstid då fjolårets Galanite- och Tomte Toysbilar just töat fram.

Vid järnvägsövergången i Rosersberg låg sedan länge Westerbergs lanthandel som 1938 togs över av handelsman Valfrid Jonsson. Han lät ersätta den gamla träbyggnaden med den nya som vi ser till vänster – fullt modern och hygienisk med kaklade mejeri- och charkavdelningar. Till höger skymtar järnaffären där man kunde köpa allt från spik och gummistövlar till verktyg och dynamit.

Hur många gånger var jag inte med mamma där och tankade vår Land-Rover 107. Doftminnet är starkt då bensinpåfyllningen på Land-Rover serie I återfinns under det högra framsätet så fick jag sitta och hålla upp luckan medan 93 oktansbensinen skvalade ned i tanken.

Jag kommer också ihåg en gång kring 1970 när min mamma efter att ha betalat bensinen verkade lite underlig. Det kom då fram att när hon gick in för att betala hade biträdet helt fryntligt duat henne. Du-reformen hade nått Rosersberg!

Även om den är nedlagd sedan många år finns Esso-macken i Rosersberg kvar relativt orörd. Om ni tar järnvägen den ursprungliga sträckningen mellan Stockholm och Uppsala, alltså inte över Arlanda, så ser ni den just norr om Rosersbergs station.

Petter Ålander

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.