Nästa artikel
Esso: Skylten på sned
Essos mackar

Esso: Skylten på sned

Publicerad 9 januari 2014 (uppdaterad 11 januari 2014)
I Klassiker 1/2014 gläntar vi på locket till en bildskatt. Det handlar om Essomackar, bilder som Arne Schelin räddat. Det är inga mästerfoton men väl så intressanta ögonblick ur tiden. En hel del av bilderna kan vi behöva er läsares hjälp med, som var de är tagna någonstans.

Det är höst och vi gissar på sent 1960-tal. En vaniljgul Amazon saknar en snobbring på bakhjulet och en BMC 1100 får lite bensin i tanken. Vi hoppas också att oljenivån i motorn kollas. Platsen är okänd och anledningen till att bilden tas är nog att den stora Essoskylten har satt sig och hamnat på sned. Så får det inte se ut, det här måste rapporteras till huvudkontoret.

 

På den andra bilden tagen ur en annan vinkel kan vi se att det rör sig om den sportigaste varianten av BMC 1100, nämligen en MG och att i alla fall Amazonen får sig en koll under huven.

 

Någon som vet mer?

 

Bilderna är ett par av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.

 

Bild från Arne Schelins arkiv

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.