Nästa artikel
Esso: Televerkets favorit
Mackar att minnas

Esso: Televerkets favorit

Publicerad 5 februari 2014
En mack med bostad på övervåningen så att västtyska turister kunde få hjälp mitt i natten när Rekordens halvljus hade lagt av.
Kombinationen bensinstation och boningshus i ett är numera så gott som borta. Kanske finns det någon kvar, någon som vet? Stationen på bilden skulle kunna ligga någonstans i Kristianstads län då 142:ans registreringsskylt eventuellt börjar med ett L. Svårt att se. Årsmodellen på den pärlgråa (färgkod 101)142:an skulle jag säga är 1970. Belägg för detta är att den har breda nackstöd som kom på 1970 årsmodell och den låga skärmkanten som var borta på 1971 års modell.
 
Bakom Volvon syns en Opel Caravan P1 samt en Volvo PV 544. Till höger har en svensk folkhemssymbol parkerat; en Televerksduett reglementsenlig med tjänstebilsdekal och det för Televerket specialtillverkade takräcket med fästen för kviststång. Räcket tillverkades för övrigt av fångar på Härlanda fängelse utanför Göteborg.
 
På mackens vänstra gavel syns en vimpel med logotypen för Trollhätteglass. Företaget grundades 1933 för att 40 år senare fusioneras med GB Glace.
 
Bilderna är några av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.