Nästa artikel
Esso: Vårvinter
Mackar att minnas

Esso: Vårvinter

Publicerad 3 februari 2014
Vackert nedsmutsade svenska vagnar så långt ögat kan nå på någon plats som verkar vara helt öde, inte en människa syns till.
Förklaringen kanske är den att det döljer sig någon form av vägkrog där bilägarna mumsar oxjärpar. Essos mindre vägkrogar kallades vid den här tiden för Esso Taverna.
 
Vid den här tiden förresten, när kan det vara? Ja, den blå Saab 96:an närmast i bild har helröda bakljus och första typen av stötfångare. Alltså är bilen av 1964 års modell eller äldre. Har den kromade skyddsplåtar på framsidan av bakskärmen eller är det bara solreflexer?
 
Den dimgröna Amazoncombin är av tidig årsmodell vilket innebär 1962-1963. 1964 års modell ser visserligen snarlik ut men då hade den dimgröna kulören försvunnit.
 
Mellan pumparna står två Volvo PV 544, en skifferblå och en svart, och myser i den tidiga vårsolen. PV 544 tillverkades mellan 1958 och 1965 och den skifferblå färgen fanns från 1962 till 1964 års modell.
 
En kvalificerad gissning blir alltså att bilden är tagen i mitten på 1960-talet.
 
Längst till höger på macken rakt ovanför bakrutan på Saaben står en tingest som sedan många år är utraderad från bensinstationerna. Det är ingenting annat än en Selfometer.
 
1952 blev det i Sverige tillåtet att sälja mopeder och efter några år översvämmades landet av små tvåtaktsrykande tvåhjulingar. Varje gång en moped skulle tankas var stationspersonalen tvungen att manuellt blanda olja och bensin och det var både söligt och tidskrävande. Med denna finurliga manick var det problemet löst. Selfometern hade en inbyggd tank med oljeblandad bensin och ett myntinkast avsett för varvvilliga tonåringar. 
 
Bilderna är några av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.